Nog een terugblik op de Brokeloher Klöppeltage!

Ephrem maakte mij er op attent, dat het dit jaar niet het 25e jaar van Brokeloh was, maar het 26e. Waarom dacht ik nu, dat het 25e jaar was? Wel, kijk naar de foto’s en oordeel zelf. Zo’n mooi gekloste vijf en twintig?

Ja en die andere 25 was het diploma, dat we allemaal kregen.

Nu ik dan toch nog wat over Brokeloh schrijf, zet ik er meteen nog maar verschillende foto’s bij van de tentoonstelling, waar de meesten van ons wel een werkstuk hebben neer gelegd. Natuurlijk ook werk van Marie-Luise en Adina. Kortom een klein overzicht. Op een van de foto’s is het kussen te zien met de blokjes met horizontale reliëfslag. Ik heb in mijn eigen werk daar nog bij toeval een kleine verandering in. Kijk maar goed, dan zie je, dat het net lijkt of er gebreide stukjes in zitten. Maar nee, lezers, het is allemaal geklost!

Geniet van de foto’s!

 

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Brokeloher Klöppeltage en meer!

 

Kleurig

Wat gaat dit worden?

Vorige maand had ik beloofd snel weer een stuk te schrijven. Maar  jullie merken: er is al weer een volle maand voorbij! Ik ben de afgelopen maand druk bezig geweest met én de afwerking van ons workshopboekje.

Zoals misschien al bekend, geven Betsie de Laat en ik op 18 mei en 22 juni een workshop van één dag. We hebben een beetje feest, want het is de tiende keer, dat hier bij mij thuis de workshop gegeven wordt. De titel is dan ook “Feestmaskers”! Bovenstaande foto geeft een impressie hoe kleurrijk deze workshop kan gaan worden. WordPress heeft dus echt iets veranderd, want de bedoeling was om de foto na deze tekst te zetten en niet er voor! Heb je overigens zin om mee te doen, wegens afmeldingen is er nog plaats! Reageer dan op dit stuk!

Naast de voorbereiding voor onze workshop ben ik bezig om vlinders te klossen, want op 15/16 juni is het weer Ulvenhout uit de Kunst. In verschillende tuinen wordt weer kunst vertoond: schilderijen, keramiek, beeldhouwen én ook kant. Bij mij in de tuin en het atelier natuurlijk. Ter afwisseling van mijn uilen, die waarschijnlijk in een etalage in ons dorp staan, vond ik het leuk om een soort van vlindertentoonstelling te houden, hiertoe geïnspireerd door Kantkring “De Kantvlinder” tijdens het OIDFA-congres.

.jpeg

Ontwerp Martine Bruggeman

Op 6 april naar de workshop Kakatoes die door Bonny van Bergen gegeven werd in Siebengewald, georganiseerd door de Kantkring in Cuijk. Foto’s genoeg op FB, denk ik zo. Was een leuke workshop en de kakatoes waren vlot te klossen, zodat je ook snel een leuk resultaat had. En het voordeel: mijn kussen was weer leeg voor de volgende klosdagen te weten de Brokeloher Klöppeltage in Brokeloh onder leiding van Marie-Luise Prinzhorn en Adina Sterneman.

77291D0A-4C0D-4E2E-BB49-51CA4A2AAD48

Op vrijdag 10 mei vertrokken Gisa, Ephrem en ik weer richting Brokeloh, zoals we nu al een aantal jaren doen. Ons pension steeds gezellig bij Meidi Gehrke, waar we volop de ruimte hebben. Het was behoorlijk druk op de weg, zodat we wat langer over de route deden dan gewoonlijk. Maar we waren op tijd om onze spullen op onze kamers te zetten en lopend naar het restaurant te gaan, waar Ephrem voor ons diner had afgesproken. Daar zat al een grote groep bekenden klosvrouwen, dus dat waren weer hartelijke omhelzingen!

De andere dag om 9 uur naar het oude schooltje, waar we onze spullen nog uit moesten laden. Dat had de vorige middag niet meer gekund, want toen was er niemand. Er waren veel deelneemsters, zo tegen de 50, dus ook nieuwe mensen. De Brokeloher Klöppeltage werden voor de 25e keer georganiseerd, waar natuurlijk de nodige aandacht aan werd besteed. Foto’s ervan op mijn fototoestel. Kijken of ik ze later nog hierbij kan zetten. Nu even niet.

Ook het programma was wat anders, want deze keer aten we niet tussen de middag warm in het oude schooltje, maar in restaurant Bickbeerhof, als ik de naam goed onthouden heb. Daar zijn we ook weer verwend met lekkere warme maaltijden. Verder geen broodmaaltijden deze keer, die verzorgden we thuis. Maar er werd wel de hele dag door geklost, behalve dan in de lunchpauze natuurlijk van 9 tot 18.00 u.

We leerden de ripstechniek. Achteraf hadden we iets dergelijks ook eens lang geleden bij Judith Pieterse geleerd. Hier werkten we nu met blokjes met dikke draad in een rozengrond. Je kon klossen in o.a. vierkanten, cirkels of een vervormd vierkant. Het resultaat kon je dan later op een tas of kussen naaien naar eigen keus. Patroonontwerp van Marie-Luise. Adine had weer iets anders. Maar hoe leg ik dat nu uit? Rechte tralies? Kijk maar op de foto’s! Gisa en ik klosten het ontwerp van Marie-Luise, Ephrem viel van haar geloof af, zoals ze dat zei: ze kloste het patroon van Adina.

Er werd flink door gewerkt. Maar ook al dachten we eerst, dat we ons patroon af konden krijgen in deze twee dagen, dat viel tegen. Om de blokjes mooi strak te krijgen, vroeg dat nog al wat en schoot het niet echt op. Maar door de verschillende kleurtjes, ieder naar eigen keus, kreeg je wel een leuk effect. Zoals gewoonlijk was het weer een gezellige boel, waarbij we ons goed vermaakten.

Er waren ook weer mooie kantkloswerken te zien, die iedereen mee had gebracht. En ik zag leuke engeltjes. Patroon gekocht!

De Baggersee lokte ook, al was het weer niet zo stralend als vorig jaar. Maar ja een mens kan niet alles hebben! Vooral de 2e ochtend genoot ik, want ik zag twee keer een haas. De eerste keer toen ik aan kwam lopen, de tweede keer toen ik net het water uitkwam. Nou eigenlijk stond ik nog in het water. Dacht, als ik nu heel voorzichtig mijn telefoon uit mijn safe-buoy haal, kan ik hem misschien wel op de foto zetten. Maar helaas, dat lukte toch niet. En hij zat zo mooi! 😪

Het weekend was weer snel voorbij, zoals altijd met leuke dingen. De thuisreis ging iets vlotter, al hebben we nog wel een stukje omgereden vanwege een opstopping. Ach, dan zagen we weer wat meer van Duitsland.

Tot de volgende keer, dames van Brokeloh!

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Zwemmen, kantklossen en meer!

FB gooit echt roet in het eten, wat betreft het schrijven op mijn weblog. Het laatste stuk geschreven na de workshop van Betsie en mij: Van steen tot schildpad” dat een reuze succes was. Dit bleek uit de hoeveelheid schildpadden, die op FB voorbij kwamen. Echt heel leuk, zelfs moederschildpad met kind
kwam voorbij! Inmiddels zijn we al druk bezig met de workshop voor komende zomer 18 mei en 22 juni met als onderwerp: Feestmaskers. Dit, omdat het voor mij het tiende jaar is, dat ik hier thuis een workshop geef. Dit gaat natuurlijk gepaard met een klein feestje!

Maar in het voorbije jaar is er veel kant aan mijn ogen voorbij gegaan. In augustus ben ik samen met Anna Halickova op stap geweest naar het OIDFA congres én naar Brugge, Ieper, Temse. Wat was er veel te zien en te beleven. Te veel om op te noemen, maar ook te veel om te onthouden! Maar wat foto’s zullen voor sommigen, die er ook geweest zijn herkenning geven. En, ben je niet geweest. Dan kun je hier nog een beetje mee genieten. Het was reuze gezellig zo met Anna! Willekeurig dus wat foto’s:

 

 

 

 

 

Lees verder

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Van steen tot schildpad!

Daar ben ik weer eens. Het einde van het kantklosseizoen nadert en het open waterseizoen begint weer. Ik zie, dat mijn laatst geschreven stuk over het open water zwemmen is gegaan. Het lijkt wel of ik afgelopen winter helemaal niet geklost heb. Maar het tegengestelde is waar. Mijn uilenproject is min of meer afgelopen, al klos ik op dit moment toch nog weer een uil. Na mijn laatste zwemwedstrijd vorig jaar september kwam Anna Halickova bij mij 3 dagen een workshop geven. B024261E-EBF4-414C-BE2E-1ADB854A9C7EIk zie, dat ik daar niets over geschreven heb. En dat terwijl het zo gezellig was en we weer heerlijk geklost hebben. Het was een geslaagde workshop. Eind september 2018 komt Anna weer! Dan heb ik aan de kantjes van de maand van de LOKK mee gedaan. Ben, zoals gebruikelijk met mijn kantvriendinnen naar Brokeloh geweest, waar we ook nog een mooie A57B6D8F-E505-4D3C-AD9B-5EDC9AA1E4F0kanttentoonstelling hebben gezien. Drie dagen in Deventer bij de LOKK-tentoonstelling bij mijn kringen behulpzaam geweest en genoten van wat er te zien was. En dan…mij samen met Betsie de Laat voorbereiden op onze nieuwe workshops in 2018.

9909DE80-1401-4E91-B5A8-D3A7181D9E6F

Een mooie steen, helaas te klein!

En ja, daar slaat de titel van dit stuk op. Het lastigste van een workshop geven is verzinnen, wat je de deelneemsters ( helaas nog steeds geen deelnemer) zult laten klossen. Iets nieuws, iets leuks, iets wat ze nog niet gezien hebben. Soms word je geïnspireerd door een bestaand patroon, wat je op je eigen manier verandert. Maar totaal iets anders is toch wel het leukste. Je moet wel op een idee komen! Bij mijn dochter zag ik een felicitatiekaart met een schildpad die op een steen lag. Hij leek net van kant gemaakt, maar dat was niet het geval. Het idee was geboren.

Betsie en ik gingen in overleg, hoe we het uit zouden gaan werken. En waar haal je passende stenen vandaan? In Oostenrijk liggen er genoeg stenen bij de rivier en in Riel bleek een bedrijf te zitten, dat speksteen verkocht. Kortom keus genoeg. Tja en dan verzinnen hoe we de schild zouden gaan klossen. Daar zijn Betsie en ik dus afgelopen winter mee bezig geweest. We vonden het zelf zo leuk, dat we er ieder vier hebben geklost, iedere keer weer een beetje anders m.n. in verband met de afwerking.

In december al de zaterdagen uitgezocht en de mensen aangeschreven, die al eerder mee gedaan hadden aan een vane onze workshops. De titel verzonnen, zodat min of meer duidelijk was, wat er geklost zou gaan worden. We kregen voldoende aanmeldingen voor de voorgestelde dagen om de workshops door te laten gaan. 2 Juni was het dan zo ver. Om 10 uur werden de deelneemsters verwacht. Half 11 zouden we beginnen. De boekjes waren klaar. De schildpadden toonden leuk op de stenen op tafel. De ruimte ingericht, de koffie bijna klaar! Ik was nog even bezig in huis, Betsie in het atelier. O je, wat hoor ik? Daar zijn de eersten al! Ik terug naar het atelier, waar mijn lieve Belgische deelneemsters de boel weer wat omgebouwd hadden. Tja, dat krijg je, als sommige deelneemsters hun eigen tafeltje meenemen, waarvoor ik ruimte in plan. Maar ja, iedereen mag gaan zitten, waar die wil, dus kunnen de tafels verplaatst worden. 😄

Om half 11 was iedereen er, had zijn plaatsje en was van koffie of thee voorzien. We konden starten. Na de uitleg hoe er op gezet moest worden, ging iedereen aan de gang. Betsie en ik boden hulp, waar dat nodig was. De schildpad is een wat vrij patroon, waarbij je je eigen fantasie mag gebruiken. Ook de speldenprikken staan niet vast, zodat je je eigen dikte van garen kunt kiezen, al hadden we vooraf wel geadviseerd voor welk garen gekozen kon worden. Uiteraard is er ook een werkbeschrijving. Er werd ijverig door geklost. Dat was het geval zowel op de eerste dag als later op de tweede dag. Tussen de middag genoot iedereen van de lunch om daarna weer snel aan de slag te gaan.

BC4FFEDD-99F1-4CB3-A16A-AC5C7AA3C7DEHet weer was goed, maar net niet warm genoeg om de kussens op te pakken en buiten in de tuin te klossen. Maar de tuindeur stond open, waar onze hond gebruik van maakte om leuk onder de tafels door te lopen en gezellig bij ons te liggen. De tijd vloog, zoals Lilian zei: het was ineens al half vier. De meesten hadden de kop van de schildpad af, het lastigste gedeelte.

Ook op de tweede zaterdag kwamen deelneemsters vroeger aan. Dat heb je in Nederland, als je verder weg woont: wel of geen files! Je weet het nooit, dus je gaat op tijd weg en dan kom je te vroeg, op tijd of te laat. Bij Betsie en mij maakt dat niet veel uit, wij zijn er! En de sfeer onderling is goed. Dat is ook genieten! 5541875F-B655-4FB2-B08C-4125FCE947BD

Wat Betsie en ik het fijnste vinden, is, dat iedereen enthousiast was over het patroon en de workshop. Dat blijft toch altijd spannend. We vinden het zelf heel leuk om zo’n workshop te doen en nog leuker, als hij aanslaat! Aan de reacties ook op FB merken we wel, dat iedereen het leuk gevonden heeft. Een hele geruststelling! En nu maar weer denken: wat gaan we volgend jaar doen?

 

 

 

 

 

Geplaatst in Kantklossen, workshop kantklossen | Een reactie plaatsen

Zwemmen in open water

Zoals mijn trouwe lezers weten, ben ik behalve een kantklosster ook een fanatiek zwemster. Twee jaar geleden schreef ik na elke wedstrijd wel een stukje voor de NOWW-site en won toen een prijs! Daarna kwam de klad er in en schreef ik niets meer. Komt ook wat door FB, want de dagelijkse dingen komen daar al snel op terecht. Maar nu besloot ik toch als afsluiting van het open water seizoen weer eens een stuk te schrijven voor de NOWW. Inmiddels is het daar gepubliceerd, maar ik dacht, dat het ook wel leuk was om het op mijn eigen site te zetten met wat aanpassingen.
Het was een beetje vreemd seizoen. Voorgaande jaren reed ik altijd met wat leden van mijn zwemvereniging Old Dutch  naar de wedstrijden. Vorig jaar was dat al minder en dit jaar nog minder. Dus reed ik voornamelijk alleen naar de wedstrijden en een enkele keer met een medelid, wat duidelijk gezelliger is. Hoewel ik toch inmiddels genoeg mensen heb leren kennen, net als ik min of meer verslaafd aan het open water zwemmen, heb je toch graag je eigen clubleden bij je.

Afgelopen seizoen aardig wat gezwommen. Niet alleen wedstrijden, maar ook in de singels in Utrecht voor een goed doel: onderzoek naar een speciale spierziekte. En natuurlijk in de Schwarzsee in Oostenrijk mijn bijna dagelijkse rondje en thuis elke ochtend met de buurvrouw naar het zwembad Wolfslaar baantjes trekken. Dus ik had vraagtekens om mee te doen met de laatste wedstrijd zo laat nog in het seizoen in Oss. Hij viel ook samen met de Kringdag van mijn andere grote hobby: kantklossen.

Moeilijk kiezen! Wat de doorslag gaf, was dat ik precies de 10 km wedstrijd vol zou maken, als ik in Oss mee zwom. Vond ik wel goed klinken! Ook zou ik misschien mijn gemiddelde tijd nog wat omlaag kunnen halen. Beetje krap aan kon ik ‘s ochtends naar Oss en na de prijsuitreiking om half 1 door naar Harmelen voor het kantklossen, dat ‘s ochtends al begonnen was. Geen barbecue- afsluiting voor mij dus, maar je kunt niet alles hebben.

De eerste groep van start!

De wedstrijd was op een nieuwe locatie: De Lithse Ham in Oss, maar Google vond de Lithse Ham alleen in Lith. Ook denk ik, dat de organisatie van mening was, dat de West-Brabanders en Zeelanders via Eindhoven rijden, want vanuit de richting Breda stond de route niet aangegeven. Én… als je van die kant komt heb je geen afslag Rosmalen -De Herven zoals vanuit Eindhoven. Dus maar hopen, dat ik op het juiste adres terecht zou komen. En het lukte! Op het eind had organisatie heel veel duidelijke richtingbordjes geplaatst, dus kon ik daar moeilijk fout gaan. Wel spijt, dat ik de waarschuwing van de organisatie over 500 tot 1000 m lopen naar het wedstrijdterrein over het hoofd had gezien. Dat was sjouwen met tas, stoel en vissersparaplu want de weerberichten waren toch zodanig, dat er aardig wat regen uit de lucht zou kunnen komen vallen.

IMG_2692

Toch maar tentjes voor de zekerheid

Wat een mooie plaats is De Lithse Ham! Een geweldig goede keuze van de organisatie (afgezien van het lopen hé :-)). Groot binnenmeer met een strandje, waar je als het zulk mooi weer was geweest als vorig jaar in september, nog lekker het water in zou kunnen naast het wedstrijdzwemmen. Groot grasveld om te zitten. Speeltuin voor de kinderen, die niet mee zwemmen, een restaurant. Ook douchemogelijkheid op de camping, al heb ik ook daar nog wel wat meters voor afgelegd ( richtingaanwijzers?). Als je een huisje huurt of met je caravan komt, heb je een leuk weekendje uit! Kortom een mooi wedstrijdterrein!

De watertemperatuur was 16 graden, 0,1 graad lager dan in Sleeuwijk, waar ik de week daarvoor gezwommen had. Om 11.14 uur zou de start voor de 1000 m. vrije slag masters dames zijn. Maar voor die tijd moest er vanaf 11.00 uur al een heel programma afgewerkt worden. Dat viel niet mee, elke 2 minuten een groep laten starten! Het liep dus wel wat uit! Voor ons startte een grote groep dames jeugd, senioren en dan nog meisjes junioren. Allemaal duizend meter! Ik neem mijn petje voor de junioren af.zo jong en dan al zo’n afstand!
Wij konden met een trapje het water in, maar de treden waren zo smal en de trap zo stijl, dat deze niet echt uitnodigend was. Ik kreeg nog wel hulp aangeboden, maar ben toch maar in het water gesprongen (doe ik niet zo graag).  Hoewel het dus 16 graden was, vond ik het water in Breda vorig jaar, toen ik voor de prestatietocht  met mijn kleinkinderen daar insprong veel en veel kouder! Hoe zoiets mogelijk is? Ik vond het heerlijk water nu!
Jammer, dat de lijn links lag. Ik kijk altijd naar rechts. Op de terugweg raakte ik aardig de weg kwijt of liever gezegd de lijn. Mijn bril sloeg aan, zo warm was het dus! Door mijn wazige bril zag ik ineens de boten heel dichtbij. Zat duidelijk veel te ver van de lijn, die ik uiteindelijk wel weer terug vond. Ik bleek toen al aardig dicht bij de finish te zijn! Duidelijk mag zijn, dat mijn streven om mijn gemiddelde naar beneden te halen niet gelukt is! Fijn dat je iets de schuld kunt geven, als je met een langzamere tijd dan je gedacht had uit het water komt. Nou ja, mijn gemiddelde was met 2 seconden omlaag, dus toch tevreden? Dan een medezwemster ( wel jonger, hoera), die zag kans om onder de 16 minuten te komen! Zo streven we onze doelen na!
Na de finish zwom je naar het strandje voor de warme soep. Volgende keer neem ik een extra paar slippers mee, die ik daar dan neerleg. Op je blote voeten daar lopen is niet zo aan mij besteed. Ik had wel geluk, want iemand was zo aardig om mijn tas mee naar het strand te nemen.
Daarna op zoek naar de douche, want ik wilde toch wel netjes bij mijn kantklossen aankomen!IMG_2694

De prijsuitreiking was later dan gepland. Meteen werden ook de prijzen uitgereikt voor het Brabant-klassement. En op mijn eigen verzoek kreeg ik ook mijn klassement-medaille mee. Bedankt Richard!

IMG_2693

De bekers!

Mijn spullen bij elkaar geraapt en naar de auto! Nog hulp bij het dragen gekregen, heerlijk! ik toetste de route in en reed weg op naar De Waaier in Harmelen. Keek na een paar minuten op het scherm en merkte dat ik daar dan om 15.00 u zou zijn. Dat werd mij toch te laat, om half vier zou het daar afgelopen zijn.
Op weg naar huis belde mijn vriendin of ik nog steeds in het water lag. Nee dus! Manlief aardig verrast, dat ik zo vroeg al weer thuis was. Ja, een aardige compensatie voor de volgende dag. Dan zou ik naar Aarschot gaan voor de kanttentoonstelling van De Vlasblom! En die was ook de moeite waard!

Maar ik had geen spijt aan deze laatste wedstrijd van het zwemseizoen te hebben mee gedaan. Het was gewoon heel gezellig en ik heb lekker gezwommen!

Deze week de voorbereiding voor de driedaagse workshop van Anna Halickova hier bij mij thuis met op woensdag een open kijkmiddag!

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Open water, Zwemmen | Een reactie plaatsen

17 en 24 juni: workshop

IMG_2219

“Spelen met garen, kleuren en figuren”, zo hebben Betsie de Laat en ik onze workshop genoemd. We gebruikten vierkanten in banen en cirkels. Er werd geklost in de Milanese techniek. En het uiteindelijk resultaat werd drie-dimensionaal. Eigenlijk was het kleurgebruik ook belangrijk.

Voor Kerst hadden we onze min of meer vaste deelneemsters bericht over de data gestuurd en aangegeven, dat we iets drie-dimensionaal zouden gaan klossen in Milanees. Al snel kwamen de aanmeldingen. Dat betekende voor Betsie en mij, dat we serieus aan de slag moesten. Tekeningen maken, kiezen voor patronen en natuurlijk klossen. We gingen uit van een vierkant in banen dat we op Internet hadden gezien, al konden we de gebruikte techniek niet zien. We pasten dit vierkant aan, omdat we het te groot vonden voor een workshop. Al bezig zijnde, kwam ik ook op het idee om een cirkel te maken. Stuurde deze naar Betsie: wat vind je van zoiets?

17 juni

In het atelier

En voor ik het wist, had Betsie hem geklost.

Tussen mijn uilen voor de carnaval door moest de workshop gestalte krijgen. Geregeld overleg, dingen uitproberen en ja we kwamen naar ons gevoel tot een goed resultaat. En naar bleek vorige en deze zaterdag ook naar het gevoel van de deelneemsters. Beide zaterdagen waren volgeboekt, alleen op 23 juni vielen 4 mensen door omstandigheden uit. Jammer voor hen, ze hebben wat gemist.

De 17e was het superwarm, maar ondanks de mogelijkheid buiten onder de bomen te klossen, bleef iedereen toch binnen klossen. Het was te gezellig zo, denk ik maar. Iedereen was enthousiast bezig en af en toe was het doodstil, zo ingespannen waren ze aan het werk of misschien was het de hitte?😉We konden met de deuren van de serre wijd open binnen en buiten eten. Helaas niet op 23 juni, want toen motregende het de hele dag. Dus de lunch toen in de serre met zijn

23 juni

De lunch heeft gesmaakt.

allen.

23 juni

Eerst in netslag uitproberen

Kortom, het waren twee hele gezellige dagen. Dat vonden wij als organisators niet alleen, ook de deelneemsters vonden dit. Voor de voor ons nieuwe deelneemsters was het eveneens een geslaagde dag, want ook zij willen volgend jaar weer graag een uitnodiging krijgen. Dus Betsie en ik moeten onze hersenen en handen komend jaar laten werken om voor volgend jaar weer met een leuk patroon te komen.

Dames, hartelijk bedankt voor de gezelligheid, want een sfeer maak je samen. Het is heel fijn te merken, dat iedereen met iedereen kon babbelen. Die sfeer houden we er graag in! En bij leven en welzijn tot volgend jaar!

 

Geplaatst in Kantklossen, workshop kantklossen | Een reactie plaatsen

Druk met kant!

Had een lang stuk over Idrija en Ljubljana willen schrijven. Volgens mij had ik ook al een concept, maar ik vind nu het nergens terug. En dat is jammer. Af en toe zou ik denken, dat ik nog werk: geen dag vrij, altijd wel wat te doen! Maar het meeste toch wel met kant. En om te laten weten, dat ik mijn weblog niet ben vergeten, hier dan toch even een krabbel.

Het afgelopen jaar heb ik veel uilen geklost. Degenen, die op FB zitten, hebben dit aardig kunnen volgen. Vliegende uilOns dorp heet tijdens de carnaval Bosuilendorp. En ik wilde tijdens de optocht een kleed met allemaal gekloste uilen dragen. Dan konden de mensen ook zien, dat kant geen ouderwets handwerk of ambacht is, maar ook modern kan zijn. Mijn mooiste uil droeg ik voorop. Drie andere uiltjes bij elkaar, die op FB veel leuke reacties kreeg achterop. IMG_1737In totaal ongeveer 14 uilen met nog een heleboel frivolité uiltjes om uit te delen. JSamen met mijn kleindochter van 8, die heel graag mee wilde lopen, nam ik deel aan de optocht. We wonnen de 2e prijs! IMG_1966Dat is leuk, want nu ga ik met haar naar het Textielmuseum van het prijzengeld. Zij mocht kiezen, ik dacht om naar de Gelaarsde Kat in de Efteling te gaan, maar nee, ze koos voor het museum! Dat staat dus nog te gebeuren in de meivakantie.

Idrija en Ljubljana waren ook heel leuk. In Idrija heb ik mij verbaasd over het aantal kinderen dat daar klosten. Ze kwamen onder begeleiding van een harmonieorkest van hun school naar het plein lopen met hun kantklosrol in een mandje. P1050409Op het plein werd een wedstrijd voor hen gehouden. Heel leuk! Op het plein kon je ook garens en patronen kopen en dat heb ik natuurlijk gedaan.IMG_1166

In Ljubljana kwamen midden in de stad kantklossters uit de hele wereld bij elkaar om te klossen. Ik deed ook mee. Er was veel belangstelling vanuit het publiek. Ik kloste een Hollands kantje, ik geloof dat het Julianakant heet. De Sloveense vrouwen keken verbaasd naar mijn kleine rolkussentje. Ook waren ze verbaasd, dat ik de spelden niet helemaal induwde. Bij de Idrijakant gebeurt dit namelijk wel vanwege het vele aanhaken. Kijk maar bij mijn Idrijauiltje.IMG_1170Een Nieuw-Zeelander was verrukt van mijn Finse klosjes. Ik gaf hem er twee en mocht in ruil daarvoor Nieuw Zeelandse klosjes bij hem in de stand halen tijdens de OIDFA-dagen. Hij bleek zelf klosjes te maken. De klossen die ik kreeg zijn van hout dat meer dan 2000 jaar oud is gemaakt. Heel bijzonder!

Het leuke van zo’n congres is ook, dat je oude bekenden tegenkomt zoals Manie uit Zuid-Afrika en Bärbel uit Raubling. Door de laatste werd ik meteen uitgenodigd om weer eens op hun ontmoetingsdag van kringen te komen. En dat is in maart ook gebeurd.

En zo houdt de kant mij bezig, terwijl ik tussendoor nog wedstrijden zwem, het liefst in open water en een enkele keer binnen. Maar buiten gaat het beter. Mag mezelf zelfs kampioen op de 3 km vrije slag Masters noemen! IMG_1722Wat overigens minder moeilijk is dan het lijkt: ik was de enige in mijn klasse die die afstand zwom.

Ook mij nog bezig gehouden met het sauwelen. Voor degenen, die niet weten wat dit is: gewoon een eindje raak kletsen met liefst in elke zin een grap ( lukt mij nooit). Te zien op: https://m.youtube.com/watch?v=XNhSvJwPmAg. IMG_1765

 

 

 

Nu ga ik weer snel verder aan mijn sjaal klossen. Vorig jaar in Brokeloh de materialen en het patroon gekocht. Nu wil ik hem af hebben, voordat ik in mei weer naar Brokeloh ga. En dan moet ik ook nog tussendoor voor de workshop klossen, die ik samen met Betsie in juni geef. Daar hebben we natuurlijk al voor geklost, maar hoe meer we uitwerken in verschillende kleurtjes en slagen, des te leuker is.

Nu nog even foto’s uitzoeken om dit stuk toch wat te illustreren en dan aan de slag met mijn sjaal! (Foto’s invoegen op mijn IPad is lastiger blijkt dan op de computer. Ik kan ze niet kleiner maken. Dus daarom deze keer allemaal grote foto’s! )Het is er goed weer voor 😄: miezerig!

 

Geplaatst in carnaval, Kantklossen, Zwemmen | 4 reacties