Zwemmen in open water

Zoals mijn trouwe lezers weten, ben ik behalve een kantklosster ook een fanatiek zwemster. Twee jaar geleden schreef ik na elke wedstrijd wel een stukje voor de NOWW-site en won toen een prijs! Daarna kwam de klad er in en schreef ik niets meer. Komt ook wat door FB, want de dagelijkse dingen komen daar al snel op terecht. Maar nu besloot ik toch als afsluiting van het open water seizoen weer eens een stuk te schrijven voor de NOWW. Inmiddels is het daar gepubliceerd, maar ik dacht, dat het ook wel leuk was om het op mijn eigen site te zetten met wat aanpassingen.
Het was een beetje vreemd seizoen. Voorgaande jaren reed ik altijd met wat leden van mijn zwemvereniging Old Dutch  naar de wedstrijden. Vorig jaar was dat al minder en dit jaar nog minder. Dus reed ik voornamelijk alleen naar de wedstrijden en een enkele keer met een medelid, wat duidelijk gezelliger is. Hoewel ik toch inmiddels genoeg mensen heb leren kennen, net als ik min of meer verslaafd aan het open water zwemmen, heb je toch graag je eigen clubleden bij je.

Afgelopen seizoen aardig wat gezwommen. Niet alleen wedstrijden, maar ook in de singels in Utrecht voor een goed doel: onderzoek naar een speciale spierziekte. En natuurlijk in de Schwarzsee in Oostenrijk mijn bijna dagelijkse rondje en thuis elke ochtend met de buurvrouw naar het zwembad Wolfslaar baantjes trekken. Dus ik had vraagtekens om mee te doen met de laatste wedstrijd zo laat nog in het seizoen in Oss. Hij viel ook samen met de Kringdag van mijn andere grote hobby: kantklossen.

Moeilijk kiezen! Wat de doorslag gaf, was dat ik precies de 10 km wedstrijd vol zou maken, als ik in Oss mee zwom. Vond ik wel goed klinken! Ook zou ik misschien mijn gemiddelde tijd nog wat omlaag kunnen halen. Beetje krap aan kon ik ‘s ochtends naar Oss en na de prijsuitreiking om half 1 door naar Harmelen voor het kantklossen, dat ‘s ochtends al begonnen was. Geen barbecue- afsluiting voor mij dus, maar je kunt niet alles hebben.

De eerste groep van start!

De wedstrijd was op een nieuwe locatie: De Lithse Ham in Oss, maar Google vond de Lithse Ham alleen in Lith. Ook denk ik, dat de organisatie van mening was, dat de West-Brabanders en Zeelanders via Eindhoven rijden, want vanuit de richting Breda stond de route niet aangegeven. Én… als je van die kant komt heb je geen afslag Rosmalen -De Herven zoals vanuit Eindhoven. Dus maar hopen, dat ik op het juiste adres terecht zou komen. En het lukte! Op het eind had organisatie heel veel duidelijke richtingbordjes geplaatst, dus kon ik daar moeilijk fout gaan. Wel spijt, dat ik de waarschuwing van de organisatie over 500 tot 1000 m lopen naar het wedstrijdterrein over het hoofd had gezien. Dat was sjouwen met tas, stoel en vissersparaplu want de weerberichten waren toch zodanig, dat er aardig wat regen uit de lucht zou kunnen komen vallen.

IMG_2692

Toch maar tentjes voor de zekerheid

Wat een mooie plaats is De Lithse Ham! Een geweldig goede keuze van de organisatie (afgezien van het lopen hé :-)). Groot binnenmeer met een strandje, waar je als het zulk mooi weer was geweest als vorig jaar in september, nog lekker het water in zou kunnen naast het wedstrijdzwemmen. Groot grasveld om te zitten. Speeltuin voor de kinderen, die niet mee zwemmen, een restaurant. Ook douchemogelijkheid op de camping, al heb ik ook daar nog wel wat meters voor afgelegd ( richtingaanwijzers?). Als je een huisje huurt of met je caravan komt, heb je een leuk weekendje uit! Kortom een mooi wedstrijdterrein!

De watertemperatuur was 16 graden, 0,1 graad lager dan in Sleeuwijk, waar ik de week daarvoor gezwommen had. Om 11.14 uur zou de start voor de 1000 m. vrije slag masters dames zijn. Maar voor die tijd moest er vanaf 11.00 uur al een heel programma afgewerkt worden. Dat viel niet mee, elke 2 minuten een groep laten starten! Het liep dus wel wat uit! Voor ons startte een grote groep dames jeugd, senioren en dan nog meisjes junioren. Allemaal duizend meter! Ik neem mijn petje voor de junioren af.zo jong en dan al zo’n afstand!
Wij konden met een trapje het water in, maar de treden waren zo smal en de trap zo stijl, dat deze niet echt uitnodigend was. Ik kreeg nog wel hulp aangeboden, maar ben toch maar in het water gesprongen (doe ik niet zo graag).  Hoewel het dus 16 graden was, vond ik het water in Breda vorig jaar, toen ik voor de prestatietocht  met mijn kleinkinderen daar insprong veel en veel kouder! Hoe zoiets mogelijk is? Ik vond het heerlijk water nu!
Jammer, dat de lijn links lag. Ik kijk altijd naar rechts. Op de terugweg raakte ik aardig de weg kwijt of liever gezegd de lijn. Mijn bril sloeg aan, zo warm was het dus! Door mijn wazige bril zag ik ineens de boten heel dichtbij. Zat duidelijk veel te ver van de lijn, die ik uiteindelijk wel weer terug vond. Ik bleek toen al aardig dicht bij de finish te zijn! Duidelijk mag zijn, dat mijn streven om mijn gemiddelde naar beneden te halen niet gelukt is! Fijn dat je iets de schuld kunt geven, als je met een langzamere tijd dan je gedacht had uit het water komt. Nou ja, mijn gemiddelde was met 2 seconden omlaag, dus toch tevreden? Dan een medezwemster ( wel jonger, hoera), die zag kans om onder de 16 minuten te komen! Zo streven we onze doelen na!
Na de finish zwom je naar het strandje voor de warme soep. Volgende keer neem ik een extra paar slippers mee, die ik daar dan neerleg. Op je blote voeten daar lopen is niet zo aan mij besteed. Ik had wel geluk, want iemand was zo aardig om mijn tas mee naar het strand te nemen.
Daarna op zoek naar de douche, want ik wilde toch wel netjes bij mijn kantklossen aankomen!IMG_2694

De prijsuitreiking was later dan gepland. Meteen werden ook de prijzen uitgereikt voor het Brabant-klassement. En op mijn eigen verzoek kreeg ik ook mijn klassement-medaille mee. Bedankt Richard!

IMG_2693

De bekers!

Mijn spullen bij elkaar geraapt en naar de auto! Nog hulp bij het dragen gekregen, heerlijk! ik toetste de route in en reed weg op naar De Waaier in Harmelen. Keek na een paar minuten op het scherm en merkte dat ik daar dan om 15.00 u zou zijn. Dat werd mij toch te laat, om half vier zou het daar afgelopen zijn.
Op weg naar huis belde mijn vriendin of ik nog steeds in het water lag. Nee dus! Manlief aardig verrast, dat ik zo vroeg al weer thuis was. Ja, een aardige compensatie voor de volgende dag. Dan zou ik naar Aarschot gaan voor de kanttentoonstelling van De Vlasblom! En die was ook de moeite waard!

Maar ik had geen spijt aan deze laatste wedstrijd van het zwemseizoen te hebben mee gedaan. Het was gewoon heel gezellig en ik heb lekker gezwommen!

Deze week de voorbereiding voor de driedaagse workshop van Anna Halickova hier bij mij thuis met op woensdag een open kijkmiddag!

 

 

 

 

 

 

 

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Open water, Zwemmen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s