Druk met kant!

Had een lang stuk over Idrija en Ljubljana willen schrijven. Volgens mij had ik ook al een concept, maar ik vind nu het nergens terug. En dat is jammer. Af en toe zou ik denken, dat ik nog werk: geen dag vrij, altijd wel wat te doen! Maar het meeste toch wel met kant. En om te laten weten, dat ik mijn weblog niet ben vergeten, hier dan toch even een krabbel.

Het afgelopen jaar heb ik veel uilen geklost. Degenen, die op FB zitten, hebben dit aardig kunnen volgen. Vliegende uilOns dorp heet tijdens de carnaval Bosuilendorp. En ik wilde tijdens de optocht een kleed met allemaal gekloste uilen dragen. Dan konden de mensen ook zien, dat kant geen ouderwets handwerk of ambacht is, maar ook modern kan zijn. Mijn mooiste uil droeg ik voorop. Drie andere uiltjes bij elkaar, die op FB veel leuke reacties kreeg achterop. IMG_1737In totaal ongeveer 14 uilen met nog een heleboel frivolité uiltjes om uit te delen. JSamen met mijn kleindochter van 8, die heel graag mee wilde lopen, nam ik deel aan de optocht. We wonnen de 2e prijs! IMG_1966Dat is leuk, want nu ga ik met haar naar het Textielmuseum van het prijzengeld. Zij mocht kiezen, ik dacht om naar de Gelaarsde Kat in de Efteling te gaan, maar nee, ze koos voor het museum! Dat staat dus nog te gebeuren in de meivakantie.

Idrija en Ljubljana waren ook heel leuk. In Idrija heb ik mij verbaasd over het aantal kinderen dat daar klosten. Ze kwamen onder begeleiding van een harmonieorkest van hun school naar het plein lopen met hun kantklosrol in een mandje. P1050409Op het plein werd een wedstrijd voor hen gehouden. Heel leuk! Op het plein kon je ook garens en patronen kopen en dat heb ik natuurlijk gedaan.IMG_1166

In Ljubljana kwamen midden in de stad kantklossters uit de hele wereld bij elkaar om te klossen. Ik deed ook mee. Er was veel belangstelling vanuit het publiek. Ik kloste een Hollands kantje, ik geloof dat het Julianakant heet. De Sloveense vrouwen keken verbaasd naar mijn kleine rolkussentje. Ook waren ze verbaasd, dat ik de spelden niet helemaal induwde. Bij de Idrijakant gebeurt dit namelijk wel vanwege het vele aanhaken. Kijk maar bij mijn Idrijauiltje.IMG_1170Een Nieuw-Zeelander was verrukt van mijn Finse klosjes. Ik gaf hem er twee en mocht in ruil daarvoor Nieuw Zeelandse klosjes bij hem in de stand halen tijdens de OIDFA-dagen. Hij bleek zelf klosjes te maken. De klossen die ik kreeg zijn van hout dat meer dan 2000 jaar oud is gemaakt. Heel bijzonder!

Het leuke van zo’n congres is ook, dat je oude bekenden tegenkomt zoals Manie uit Zuid-Afrika en Bärbel uit Raubling. Door de laatste werd ik meteen uitgenodigd om weer eens op hun ontmoetingsdag van kringen te komen. En dat is in maart ook gebeurd.

En zo houdt de kant mij bezig, terwijl ik tussendoor nog wedstrijden zwem, het liefst in open water en een enkele keer binnen. Maar buiten gaat het beter. Mag mezelf zelfs kampioen op de 3 km vrije slag Masters noemen! IMG_1722Wat overigens minder moeilijk is dan het lijkt: ik was de enige in mijn klasse die die afstand zwom.

Ook mij nog bezig gehouden met het sauwelen. Voor degenen, die niet weten wat dit is: gewoon een eindje raak kletsen met liefst in elke zin een grap ( lukt mij nooit). Te zien op: https://m.youtube.com/watch?v=XNhSvJwPmAg. IMG_1765

 

 

 

Nu ga ik weer snel verder aan mijn sjaal klossen. Vorig jaar in Brokeloh de materialen en het patroon gekocht. Nu wil ik hem af hebben, voordat ik in mei weer naar Brokeloh ga. En dan moet ik ook nog tussendoor voor de workshop klossen, die ik samen met Betsie in juni geef. Daar hebben we natuurlijk al voor geklost, maar hoe meer we uitwerken in verschillende kleurtjes en slagen, des te leuker is.

Nu nog even foto’s uitzoeken om dit stuk toch wat te illustreren en dan aan de slag met mijn sjaal! (Foto’s invoegen op mijn IPad is lastiger blijkt dan op de computer. Ik kan ze niet kleiner maken. Dus daarom deze keer allemaal grote foto’s! )Het is er goed weer voor 😄: miezerig!

 

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in carnaval, Kantklossen, Zwemmen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Druk met kant!

  1. Marie-Luise zegt:

    hallo Laurin, ich habe mit grossem Interesse Deinen Bericht gelesen und bin immer wieder begeistert von Deinen vielen Aktivitäten. Danke für die schönen Bilder, so war man doch immer ein wenig dabei. Liebe Grüsse zu Ostern

  2. Danke, Marie-Luise! Wir sehen uns in Brokeloh! Habe nichts gehört von Meidi, aber ich denke, wir können dort schlafen!

  3. Suzan Brevé zegt:

    Hallo Laurin. De workshop patroon gehaald bij de buurman is prima verlopen. Achteraf had ik het in Ljubljana kunnen op halen bij je. Maar ik wist niet dat je daar ook was. Was een groots gebeuren daar en heb genoten. Ook van je blog die ik nu voor het eerst zie. Dank je wel. Gr Suzan Brevé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s