Bonbondoosjes klossen in Ulvenhout

Begin februari beloofde ik wat sneller te zijn met nieuws op mijn blog. Helaas is dit niet gelukt. Maar over mijn workshop samen met Betsie de Laat, die we de afgelopen 2 zaterdagen gegeven hebben, wil ik toch wel even schrijven. Bonbondoosjes stonden op het lijstje.

Misschien al iets over gelezen op FB, waar de resultaten te zien waren? Zo niet, dan kom je

IMG_0910

Met Barkonie, nieuw garen, geklost. Eerste probeersel!

hier aan je trekken. De afgelopen jaren heb ik steeds met Ephrem Muskee een workshop gegeven in de zomer. Eerst een zaterdag, maar vanwege de toenemende belangstelling liep dit uit naar 2 zaterdagen. Ephrem geeft echter bij haar thuis veel les plus via de LOKK ook nog in den lande. Wie draagt inmiddels niet de mooie ketting in staal geklost met fietskogeltjes? Iets, wat we hier in Ulvenhout tijdens

FullSizeRender kopie

Mijn eerste doosje, resultaat matig

een workshop voor het eerst gedaan hebben, een idee van Ephrem. Maar nu had ze het zo druk, dat er niets van kwam om samen met mij weer iets te verzinnen. In overleg heb ik een beroep gedaan op Betsie de Laat, die ook heel goed kan klossen en veel fantasie heeft. Alleen, zoals ze zelf zegt: ze kan niet tekenen. Betsie voelde er wel wat voor en zo gingen we aan de slag.

Allereerst moesten we een datum plannen. Dat viel voor 2016 niet mee, want er was heel veel te doen, m.n. ook in de maand juni. Denk maar aan het Tønderfestival en Ljubljana. We wilden ook rekening houden met onze eigen kringen

IMG_1291

Kun je de hoek zien? Betsie met weinig klossen

en de LOKK. We kwamen uit op april en later bleek, dat de LOKK haar ledendag verschoven had juist naar de 16e, een zaterdag die wij ook gekozen hadden. Daar viel niets meer aan te veranderen, want al hadden we minder inschrijvingen als het jaar daarvoor, het waren er genoeg om mee te gaan klossen.

Dan, wat gaan we klossen? Dat is het meest moeilijke eigenlijk van zo’n workshop. Er zijn al zoveel patronen en je wilt toch iets afwijkends. Eerst dachten we aan een versiering in of om een vaasje, maar zoiets hadden we al eens gehad bij de Kantkriebel. Al zou dat van ons natuurlijk toch weer anders worden.  Ineens

IMG_1292

1e doosje Betsie

kreeg ik de geest. Ons bakkertje uit België stopte er mee en gaf aan alle klanten een klein doosje mee met 2 bonbons er in. Zou dit niet iets zijn om te klossen? Het kartonnetje uitgevouwen, ja, dat moest te doen zijn. Tijdens mijn weken in Oostenrijk in oktober aan de slag en het patroon naar Betsie opgestuurd. Die was supersnel en kloste het 2 x: een kleintje en een grote, omdat ze niet op de maten had gelet. Ook bedacht ik nog iets om met minder paren te klossen. Werkte ze ook in sneltreinvaart uit! Maar dat werd afgekeurd: te veel aanhaken! Dus toch in een keer met alle paren werken, maar na een aantal keren de prikking zodanig veranderen, dat er net een tikkeltje minder paren nodig waren, keurden we het resultaat allebei goed.

FullSizeRender 2

Kleur is donkerder mijn 1e gelukte doosje

De eerste groep bestond uit 10 mensen. We hadden alle doosjes neer gezet, ook de “mislukte” om alle mogelijkheden te laten zien. Ook dat duidelijk werd, waarom we juist zo hadden gekozen en niet anders. Iedereen was meteen heel enthousiast en ging vlijtig aan de slag. De sfeer was super. Nauwelijks tijd om te eten tussen de middag al liet iedereen zich de eigen gemaakte soep (groenten-, tomatensoep of een combinatie) en de broodjes goed smaken. Er waren 3 deelneemsters die bij Ephrem thuis klosten. Ze kregen de boodschap om niets tegen Ephrem en Gisa te zeggen. Deze zouden nl. de volgende zaterdag komen klossen. En ze hebben keurig hun mond gehouden, hoewel beide dames wel heel nieuwsgierig waren. Ze hadden het

IMG_0941

16 april 1e groep

allemaal geweldig naar hun zin tot grote tevredenheid van Betsie en mij. Echt een ontspannen dagje uit. En de mogelijkheden van zo’n doosje zijn eindeloos. Jet haar kleinzoon zou in september trouwen, dus ze bedacht dat het leuk zou zijn om voor hem zoiets te klossen.

Bij de volgende groep waren 11 dames, waarvan vijf uit België, die al alle workshops hier hebben bijgewoond. Voor mij dus een beetje spannend of zij het net zo leuk zouden vinden, als bij de vorige workshops. Nu, ik had mij geen zorg hoeven maken. Waarom het op Bossche bollen kwam, weet ik niet. Maar op de een of andere manier beloofde Betsie aan Martine, die

IMG_0948

23 april 2e groep

wilde proberen om het doosje op de workshop af te maken, als het haar lukte, dat ze een Bossche bol zou krijgen. Dat stimuleerde de anderen ook, zodat er hard gewerkt werd en aan het eind van de middag het doosje tot en met de bodem af was! Maar geen Bossche bollen verdiend dus. Ephrem kloste met papieren garen, dat ze op proef had gekregen van Bart en Francis. Haar doosje heeft al meerdere keren op FB gestaan. Het was leuk geworden met dat garen, dat je niet hoeft te stijven. Ik heb er geen foto van.

Ook de lunch ging er weer goed in, deze keer nog aangevuld met aspergesoep omdat ik de dag tevoren asperges gegeten had.

Tegen vieren werden de klossen toch maar ingepakt met het werk. Je moet een keer van ophouden weten. Ook deze zaterdag was weer heel geslaagd. Na afloop kreeg iedere deelneemster 2 bonbons. (Overigens waren die al op voor de doosjes afgelost waren, hoorde ik).  Betsie en ik konden evenals de deelneemsters terug kijken op een goed verlopen workshop.

Versie 2

De meeste doosjes zijn door Betsie geklost!

IMG_0951

van bovenaf net treintjes!

En nu verzinnen, wat zullen we volgend jaar gaan doen. Dat er een volgend jaar moet komen is duidelijk, als er bij het afscheid gezegd wordt: tot volgend jaar! Ja, dan wil ik er ook weer bij zijn!

Maar nu eerst volgende maand naar Brokeloh, dan naar Tønder en naar de OIDFA. Wie weet, wat we dan weer voor ideeën opdoen?

En ondertussen ook nog heel wat anders, want zoals iedereen wel weet, ben ik ook een liefhebster van open water zwemmen. Op 27 augustus ga ik eens geen wedstrijd zwemmen, maar ik ga zwemmen voor Swimtofightcancer in Dordrecht! Sponsors gevraagd!

ik doe mee poster 2016 download_edited-2

Deze poster spreekt wel voor zich, denk ik zo. Vul op de site mijn naam in bij deelnemers: Laurin Heemskerk-Stevens en de rest wijst zich van zelf!

 

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen, workshop kantklossen, Zwemmen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bonbondoosjes klossen in Ulvenhout

  1. betsie de laat zegt:

    Het waren twee hele gezellige dagen met de workshops en ook ik heb er van genoten ook van de voorbereidingen en zeker toen ik zag dat alle deelnemers het heel erg goed naar hun zin hebben gehad hoor. Ook ik kijk weer uit naar het volgend jaar of als deelneemster of als medewerkster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s