Open water zwemmen in Goes en Vught

Zoals jullie ook wel bekend, heb ik behalve kantklossen o.a. ook zwemmen als hobby. Vandaar dat ik het daar nu eens over ga hebben. Het weekend van 5 en 6 september was het zwemmen in Goes en Vught. Ook in Vlissingen, maar ik koos voor Vught. Ik begin met

Zwemmen in Goes

Toen ik opstond, scheen de zon. Toen ik mijn hond Sam uit ging laten, scheen de zon. Toen ik ging ontbijten, scheen de zon. Toen ik mijn spullen ging inpakken voor het zwemmen in Goes verdween de zon. Toen ik naar Goes reed, wisselden de weersomstandigheden af: miezerigen, droog, kletterden. En ergens ver weg links van mij leek de zon te schijnen. Dichter bij Goes leek het zelfs of het daar lichter werd. Bij Kruiningen hingen grote vlaggen te wapperen: een Nederlandse en een Zeeuwse (of misschien van Kruiningen?), een teken dat het toch mooi weer zou worden?
Droog bracht ik mijn spullen: stoeltje, zwemtas, koffie en een vissersparaplu uit de auto naar de kant van het water. Het was dringen om een plekje, want iedereen verwachtte toch wel dat het niet droog zou blijven.

In de miezer het water in!

In de miezer het water in!

De heren masters en dames voor de 1000 m. vrije slag waren vroeg aan de beurt. De heren sprongen in de miezer regen snel in het water. Ineens ging het harder regenen. De dames liepen gauw onder de tent: de juryleden zouden toch ook niet nat willen worden bij het afroepen van onze namen. Een enkele zwemster was niet op komen draven. Ze dacht zeker dat het zwemmen onder deze “slechte” weersomstandigheden niet door zou gaan. Ze heeft nog niet geleerd, dat open water zwemmers alleen niet zwemmen, als het onweert!
In het water was het ineens weer droog of leek dat maar? Ik was van plan een supergoede tijd te zwemmen, maar er leek niets van terecht te komen. Na de start keek ik na een

Zo zie je de huizen als je half onder water ligt!

Zo zie je de huizen als je half onder water ligt!

tiental meters even op en lag zowat in de linkerbaan. Bedoeling was toch echt dat ik rechts bleef zwemmen. Herstelde mijn koers (dacht ik!), kijk na enige tijd op: verdikkeme weer links! wat was dit voor flauwekul: gekke stroming? Iemand die mij een zetje naar links gaf? Had toch echt niets gevoeld. Grrrrr. Opnieuw maar weer. Iemand lag een paar meter voor mij rechts, hield zelfs stil, dus mij daarop gericht. En het lukte! Wel knalde ik nog tegen de eerste boei (dus toch weer naar links gegaan) en ik vond het keerpunt ver weg liggen. Later hoorde ik van iemand, dat die ook dacht dat de terugweg korter was. Nou is dat in een kanaal echt onmogelijk, als de start en de finish op hetzelfde punt liggen. Raar is het wel, dat je zo’n gevoel hebt. Hoewel ik het idee had, dat ik mijn tijd in het begin al verknald had, had ik op de terugweg meer puf om er flink tegen aan te gaan. Ook al kwam

Onder plu's en tenten

Onder plu’s en tenten

dat rode stoplicht bij de brug lange tijd niet dichterbij.
Na het zwemmen gauw warm aangekleed met mijn dikke zwemjas aan en in mijn stoeltje onder mijn vissersparaplu gaan zitten. Inmiddels regende het pijpenstelen. Af en toe leek het wat op te houden, maar dit was maar schijn. Na overleg tussen de juryleden gingen de overige wedstrijden gewoon door. Dus hup weer een nieuwe groep in het water en in de regen. En die mannen en vrouwen in de boten werden ook zo lekker nat. Ik heb bewondering dat zij dat zo goed volhielden! Petje af (of nee toch maar op met die regen). DSCN0040
Tegen 13.00 u werd het droog, al bleef de zon weg. Maar u weet: achter de wolken schijnt de zon, dus moed houden! Intussen wel mijn nieuwe fototoestel waarmee ik onder water kan fotograferen uitgeprobeerd.

Hoewel tegeDSCN0049n tweeën de prijsuitreiking zou zijn voor de eerste tien groepen werd het toch wat later. Ik heel nieuwsgierig toch maar eens naar de uitslagenlijsten gewandeld. En wie schetst mijn
verbazing? Op slag scheen voor mij de zon, want op mijn leeftijd
een tijd van 22.29.21 zwemmen, ik vond het formidabel. Zwem in Goes altijd wel een mooie tijd, maar dit was harder dan vorig jaar, zag ik later
bij thuiskomst. Bij de prijsuitreiking werden gelijk de nummers 11 en 12 DSCN0052meegenomen. Goed idee van de organisatoren! Na mijn
prijs in ontvangst genomen te hebben kon ik nog even naar vrienden die in de buurt van Goes wonen. Toen ik daar zat, scheen de zon.Onderweg naar huis in de buurt van Wilhelminadorp was het bewolkt, tussen Rilland Bad en Bergen op Zoom weer regen. Maar bij thuiskomst? Scheen de zon!

IMG_0707

Duidelijk beter weer dan in Goes

Ja, dat was in Goes. Maar hoe zou het gaan in Vught? De weersvoorspellingen waren iets beter, maar niet veel meer dan dat! Op naar Vught de andere dag. Gelukkig hoefde ik niet vroeg mijn bed uit, want ons nummer was pas aan het eind van de middag gepland.
Samen met Annie reed ik richting Vught. Ik had in 2012 voor het laatst in |Vught mee gezwommen. De verzamelplaats was iets verplaatst, wel gezelliger vond ik. Vroeger stonden we allemaal onder de bomen, nu lekker op een strandje vlakbij start en finish.
Annie en ik werden al gewaarschuwd, dat het water koud was. Hoe koud? Koud! Later hoorden we zo’n 16,4 (als het dat al was) bij de start en hoera warmer, 17 graden bij het keerpunt. Je zou daar bijna blijven hangen, genietend van dit “warme” water.
Ik was vast besloten onder de 25 minuten te zwemmen om mijn gemiddelde op te krikken van de 5 wedstrijden, die meetellen voor het klassement. Hoewel ik dacht, dat het niet zou lukken met dit koude water, kan ik jullie meedelen, dat het gelukt is. Vergeleken met vorige jaar maar 1 seconde verschil over die 5 wedstrijden. Nu zwem ik in oktober ook altijd nog in een meer in Oostenrijk tot de watertemperatuur ongeveer 11 – 12 graden is. Die “verrückte Holländerin” word ik daar genoemd, maar ze vinden het prachtig. En ik IMG_0708krijg daar natuurlijk wel een kick van!

Dus geen regen deze keer, maar wel veel kouder water dan in Goes. Merkwaardig dat dit zo kan schelen! Je zou toch verwachten dat het water in een kanaal kouder is dan in een meer.
De prijsuitreiking was snel na ons zwemmen, want het was de laatste wedstrijd.
De presentator vertelde, dat in Amsterdam mensen uit het water gehaald waren, de route van 2 km ingekort, allemaal vanwege het koude water (ook 16,4!). En dat terwijl het gros zwom in wetsuits. Die zijn toch wel een stukje warmer dan een gewoon zwempak. Ja, ja, wij, echte open water zwemmers zijn voor geen kleintje vervaard.
De organisatoren hadden Annie en mij in Masters dames 70+ geplaatst. Daardoor zou Annie buiten de prijzen vallen. Maar ze hadden er iets op verzonnen: in de aanvankelijke indeling 60+ en 70+ was in de 60+ geen deelneemster. Dus ze zouden een medaille over houden. Niemand kon er toch wat van zeggen, als ze een beetje zouden schuiven. Dus ik

Prijsuitreiking

Prijsuitreiking

werd ineens eerste bij de dames 60+.  Annie werd bij de 70+ eerste. We mompelden wat van dat dit toch eigenlijk niet klopte. Maar ja, ik ben boven de 60, en Annie is boven de 70! Nergens staat hoeveel je boven de 60 of de 70 moet zijn, dus probleem opgelost, zolang er tenminste niet van die snelle meiden zijn, die dan harder zwemmen dan ik natuurlijk.
Ook hier was alles weer goed georganiseerd en ik heb met genoegen in Vught gezwommen. Jammer, dat het weer voor mijn kleindochter van 6, die heel graag met mij zwemt, te koud was. Ik had haar graag meegenomen. Maar ze bleef toch maar liever thuis een beetje knutselen. Misschien volgend jaar?

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Zwemmen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s