28 maart OIDFA-contactdag Nederland

De tijd vliegt. Ik had in februari nog wat over carnaval willen schrijven: ik was wisselraadslid in de Raad van Elf, leek mij wel leuk. Maar er is niets van gekomen. Van dat schrijven bedoel ik. Februari was een slechte maand voor de gezondheid: ik ruim 2 weken zware bronchitis, Nol de griep. Ja, wie was er eigenlijk niet ziek in die maand? Wij waren echt niet de enige. In Oostenrijk daarna weer door het zonnige weer daar bij gekomen. Genoten van onze oudste kleindochter. Wie weet, komt over die paar weekjes nog wel een stukje hier. Maar nu: OIDFA-congresdag!

mineraal geklost

mineraal geklost

Ik was al tijden niet bij de contactdagen geweest, omdat ik of in Oostenrijk zat of een kantkloscursus volgde. Maar nu besloten we, omdat de weersverwachtingen slecht werden eerder naar huis te gaan. Precies op tijd om naar de OIDFA-dag te gaan. Lilian had mij al

op verzoek van mijn kleindochter

op verzoek van mijn kleindochter

gemaild of ik ging. Zij zou Rianne op halen en dan naar mij komen. Gisa en Ephrem lieten het dit keer af weten, want zij vonden het onderwerp niet zo interessant. De workshop zou over mineralen gaan. Dat leek mij nu juist wel interessant, want hoe zouden ze een mineraal omzetten in kant?

P1060471

Rianne aan de arbeid Anja kijkt toe

We waren keurig op tijd in Maarn, zodat we meteen onze slag konden slaan bij Bob-in, die wat garens en boeken in de uitverkoop had. Zowel Lilian als ik lieten ons verleiden. Rianne had een kussen besteld bij Kleinhout, dus die kon haar geld ook wel kwijt raken! Bij binnenkomst kregen we een patronenmapje met garen! Het garen was gesponsord door Bart en Francis. Vorig jaar oktober had ik met hetzelfde garen polychrome chantilly geklost, dat vond ik wel grappig.

Annemieke Solleveld leidde de bijeenkomst in, wat ze goed en duidelijk deed. Heel leuk was de verbinding met een van de organisatoren in Ljubljana (je struikelt over het woord) via Skype, die al het een en ander vertelde over wat er tijdens het OIDFA-congres stond te gebeuren. Ik kon niet alles goed verstaan (het zij mij vergeven, heb net in februari gehoord dat ik aan een hoorapparaat moet), maar er zullen veel workshops en lezingen zijn. En toch apart wat er met de huidige techniek kan! Annemieke vertelde ook, dat Rico vanwege privé omstandigheden geen voorzitter meer was. Vragen hoefden we (terecht) daarover

een presentatiemogelijkheid

een presentatiemogelijkheid

niet te stellen, want Rico was er zelf niet om die te beantwoorden. Hoewel het bestuur nu uit drie personen bestaat, was dit toch goed te doen. Alleen volgend jaar zou het toch prettig zijn, als er hulp bij kwam met het oog op het congres. Er is inmiddels een speciale Nederlandse OIDFA-site.

Na een korte lezing met afbeeldingen van de verschillenden mineralen met namen door Annemiek kwam Rina Zijp aan de beurt. Rina en Axel Zijp waren 7 weken naar Suriname geweest voor de Stichting Unu Pikin die zich inzet voor de kinderen van Suriname. Rina vertelde over hun verblijf daar. Zij werkten hier mee in de Sociale Werkplaats, waar de kinderen trainingen in fietsreparaties kregen en nog andere zaken. Uiteraard verzorgde Axel de houtbewerking en Rina de kantkloslessen. Er werden ter plekke ook kantkloskussens gemaakt, al had Axel niet het materiaal ter beschikking wat in Nederland is. Klosjes e.d. waren door de OIDFA en de LOKK gesubsidieerd, vandaar de uitleg hier wat er met het materiaal gebeurd was. Nou, er werd daar echt heel enthousiast geklost met aan iedere kant van een kussen een kloss(t)er. Volgens jaar gaan ze weer en dan langer. Folders over dit project lagen op de tafel.

leek mij wel leuk en apart

leek mij wel leuk en apart

En dan natuurlijk uitleg van Lia Bouwmeister en Christa Schagen over wat we gingen klossen. Het bleek, dat we drie-dimensionaal zouden gaan klossen, dus niet bijvoorbeeld (wat ik dacht) uitgaand van een mooie steen en die met kant bewerken, zodat die als hanger of zo gebruikt kon worden. Mineralen bestaan uit meerdere vlakken. Ze kunnen vierkant zijn, zeshoekig en nog meer. Ik kan dat niet precies uitleggen. Maar wie kent niet die mooie door midden gezaagde mineralen met mooie kleuren? Op oude ambachtenmarkten zie je ook vaak in de verkoop kwarts,

als je niet een heel mineraal wilt klossen! Een van 12 delen!

als je niet een heel mineraal wilt klossen!
Een van 12 delen!

aquamarijn, turkoois enz. Wij kregen 3 ontwerpen, waar we uit konden kiezen. De bedoeling was met het oog op de landententoonstelling in Ljubljana tijdens het Congres om de ruimte in te richten met mineralen. Keuze van ontwerp is aan de deelneemster/deelnemer, (hoeft dus niet een van de patronen van bovenstaande lesgeefsters te zijn) maar als je je gekloste mineraal in Ljubljana wilt laten zien, dan wordt er geklost in de kleuren rood, zilvergrijs en zwart. Dit om een eenheid te creëren. Pakketjes garen zijn te krijgen bij het Bestuur. En natuurlijk kun je het garen ook bij Bart en Francis kopen. De verschillende voorbeelden van Lia en Christa stonden op de tafel, zie ook de foto’s.

P1060464

Toch maar voor deze gekozen!

Velen gingen aan de slag. Ik koos voor een vierkant blokje, hoewel ik een wat ingewikkelder model leuker vond. Maar ik heb nog het een en ander voor de boeg: uilen voor juni klossen voor onze eigen tentoonstelling in Ulvenhout, Paaseieren nog even voor Pasen, een armband voor mijn kleindochter, die ze mij aan zag hebben (en ze is 12 april jarig) en natuurlijk ook nog de nodige voorbereidingen voor de workshops die Ephrem en ik in juni geven hier in het atelier. Druk genoeg dus weer! Alle draden moesten dubbel genomen worden. Ik wilde met rood P1060474en zilvergrijs werken. Nadat ik eerst een dubbele grijze draad nam, lastig om te meten en op te rollen, bedacht ik, dat het veel gemakkelijker was een rode en grijze draad samen op te winden. Dit ging toch wel een stukje sneller. Voor dat kleine blokje moesten er toch aardig wat paren opgewonden worden. Ik ben heel eerlijk: de paaseieren van Betsie die ontworpen zijn door Rita Brommer (Madeira) klossen heel veel sneller. Ik kwam niet klaar, nog niet eens met de zijkanten. Ben vandaag weer verder gegaan, mar het sombere weer moedigt mij toch niet echt aan. Dus vandaar eerst maar

kan nog een stuk vooruit!

kan nog een stuk vooruit!

weer eens een stukje op mijn blog en dan weer verder. Jullie zien hier al wel het resultaat van hoever ik nu ben.

Bedankt bestuur van de Nederlandse OIDFA! De dag was goed geregeld.

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 28 maart OIDFA-contactdag Nederland

  1. betsie de laat zegt:

    dat ziet er wel leuk uit hoor benieuwd naar het eindresultaat.

  2. bep steens zegt:

    Laurin dat was weer een heel leuk en interessant stuk om te lezen Groetjes Bep

  3. Mare-Luise Prinzhorn zegt:

    liebe Laurin, es ist immer wieder spannend zu lesen und Du glaubst es nicht, das meiste kann ich verstehen. Ich freue mich schon sehr Euch auf den Brokeloher Klöpeltagen wieder zu sehen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s