20140429-30 Workshops in Cuijk

In januari (of was het nog vroeger) had Miep van het Maaskantje ons al uitgenodigd voor workshops in Cuijk eind april. Ze zouden gegeven worden door de Tsjechische Milena

voorbeeld van Milena

voorbeeld van Milena

Malinova uit Prerov. Nog onbekend was wat we zouden gaan klossen. Omdat Ephrem en ik door Maassluis ervaring hebben met de Tsjechische manier van kantklossen hadden we hier wel zin in. Ephrem bleek zich al meteen opgegeven te hebben, dus Gisa en ik als de weerlicht naar Miep gemaild, dat ook wij zin hadden om te komen. Geen probleem, de groep zat nog niet vol. Tegen dat het zo ver was, zouden wij nog een mailtje ontvangen met wat voor de workshop nodig was.

Door het ongeval in maart was ik wel wat benauwd of ik mij goed genoeg zou voelen naar Cuijk te gaan. Ik redeneerde als volgt: een hersenschudding duurt in het algemeen 6 weken. 13 Maart kreeg ik het ongeluk, precies 6 weken later waren de workshops. Dat moest lukken! Al bleek al snel dat ik niet zo vlug opknapte als ik wel wenste. Gelukkig wilde Ephrem wel rijden, dus kon ik lui onderuit er heen en hoefde ik mij ook geen zorg te maken over de terugreis. Gisa ging vanwege een familiereünie de eerste dag niet mee. Van Miep wisten we inmiddels dat er een ster geklost zou worden en een vlinder. Voor de vlinder was een gimpdraad nodig. Als je die niet had, geen zorgen: Milena had het nodige bij zich ook het garen 20 voor de vlinder. Wat een bof, toen ik het die dinsdag zag, wist ik dat ik dat garen al jaren geleden voor een € 1,00 grote

gezellig samen aan de tafel

gezellig samen aan de tafel

bol gekocht had in Duitsland! Wie wat bewaart, heeft wat. Ook al jaren geleden had ik via de Kantkriebel een perspex ster gekocht. Alleen was er nooit iets van gekomen om een bijpassende ster te klossen!

We waren na een rustige reis keurig om 10 uur in Cuijk. Daar stonden we voor de pastoriedeur, no. 2! Wat stond daar aangeplakt: Als u voor geld komt, hier is niets te halen, u moet naar het Gemeentehuis! De deur werd aanvankelijk niet open gedaan. Dat schoot niet op. We waren inmiddels niet de enigen die daar stonden te wachten. Maar geluk, de deur ging toch open, dus wij wilden al naar binnen stromen. Maar nee, dat feest ging niet door: er was daar helemaal geen klossen! Probeer het maar om de hoek! En ja, daar was het wel. Wat bleek: het hele gebouw viel onder nummer 2, ook de pastorie waar wij dus niet moesten zijn.

Miep vertaalt

Miep vertaalt

De tafels stonden al klaar. Ik had mijn eigen opklaptafeltje bij en kon zo aan het uiteinde van een tafel zitten. Kon ik alles goed volgen. We begonnen dus met de ster. Je kon kiezen uit 4 maten en wat een geluk: de grootste paste volgens mij precies in de perspexster (die ik natuurlijk thuis had laten liggen!). Het leek een simpele ster. Op zich was dat ook zo, maar natuurlijk zat er een addertje onder het gras: de opzet! Die Tsjechen hebben iets met een mooie afwerking, waar natuurlijk dan ook de opzet onder valt. Milena raadde aan om met de kleine ster te beginnen, zodat je die misschien aan het eind van de dag af zou kunnen hebben. Ik koos toch voor de grote. Bij ons aan tafel zaten Ephrem, Betsie en Sijke. Sijke koos ook voor de grote ster, de anderen voor de kleine. De opzet van de ster was heel ingewikkeld. Hij werd nog ingewikkelder omdat Milena nauwelijks Duits of Engels sprak en werktekeningen kennen ze niet in Tsjechië. Dus dat was me wat. Milena deed het in groepjes voor of kwam aanwijzingen geven. En ja, toen lukte het wel na ons eerste gehannes. O en niet te vergeten: Miep

mijn ster

mijn ster

vertaalde bij de uitleg wat Milena vertelde.

Na de zijkant opgezet te hebben moest je ook nog even heel goed kijken hoe je verder moest gaan naar het midden. De vulling van de ster was gemakkelijk, maar aan de zijkanten moest je toch iedere keer goed opletten. Na de middag heb ik me even teruggetrokken in Ephrems auto en ben daar in slaap gevallen. Daar knapt een mens van op! Dus weer bijna zo fris als een hoentje kon ik daarna weer verder klossen. Bij het terugrijden reden we ineens door Grave, nou dat bleek net zo vlot te gaan als via de grote weg. De andere dag hebben we dus niet moeilijk gedaan. Gisa reed deze keer en we zijn zowel heen als terug via Grave gegaan.

Milena had van de dag daarvoor geleerd, dat het met een grote groep toch handig was om

Opzet

Opzet

vervolg met de slag

vervolg met de slag

ook een soort van werktekening te maken. Nadat alle paren opgezet waren voor de vlinder (de volgorde aangegeven op het bord) gingen we met zijn allen tegelijk de eerste slagen klossen, die zij op het bord had getekend. Ik moest denken aan onze lessen op school aan de kinderen, wanneer we ze het vriendschapsbandje lieten klossen. Dat ging ook slag voor slag. Daar werkte het, dus jullie snappen: ook hier bij de volwassenen werkte dit systeem prima. Gelukkig maar, want je komt om te klossen en niet om te hannesen. Toen we eenmaal bezig waren, bleek het een hele leuke slag te zijn. Milena noemde het de granaatslag. Wij hadden daar nog nooit van gehoord, maar de slag op zich kun je terugvinden bij de Milanese kant. Aan de zijkanten werden de gympdraden IMG_0036 IMG_0037 IMG_0035meegeklost en een (dikkere) effectdraad. Ik had het effectgaren dat ik in mijn sjaal geklost had meegenomen en gebruikte dat. Wat ik het leuke vind van het moderne klossen is dat je je eigen kleuren kunt gebruiken. Zo klos je wel hetzelfde patroon, maar het ziet er toch anders uit. Ik heb een heleboel foto’s genomen van die verschillende kleuren, maar ja de vlinders kwamen natuurlijk niet af. Als je op FB zit bij de groep Kantklossen, heb je inmiddels wel verschillende vlinders en sterren voorbij zien komen.

andere vlinder

andere vlinder

Het waren gezellige dagen. Ik moet niet vergeten te vertellen, dat we koffie en thee kregen tussendoor. De lunch hoorde ook bij het workshopbedrag. We konden kiezen uit 2 soorten lekkere soep, er waren bruine en witte broodjes en krentenbollen, uiteraard met bijbehorend beleg. Kortom we kwamen niets te kort. Er was goed gezorgd waarvoor onze hartelijke dank!

Inkopen kon je ook doen, want Milena had verschillende soorten garens meegenomen, uiteraard ook de gimpdraden en klosjes. Ook klossen om metaal mee te klossen. Daar heb ik er nog van gekocht, want ze zagen er mooi uit en waren niet duur. Je kon nog wel meer kopen, maar ik heb mij maar niet laten verleiden. Het staat al zo vol bij ons in huis. We kregen ook nog patronen

sieraden van het gekregen patroon

sieraden van het gekregen patroon

mee, waaronder een andere vlinder en sieraden. Als je dus nog niet genoeg had het klossen, dan kon je na je ster en je vlinder daar ook nog aan beginnen.

Het waren leuke dagen en ik was blij, dat het mij gelukt was om er bij te zijn. Wel was ik heel moe toen ik thuis kwam en ook de andere dag. Dat werd de verdere week uitrusten en bijkomen. Het weekend van moederdag zouden we met zijn vieren naar de Brokeloher Klöppeltage in Brokeloh (waar anders?) gaan. Ik zou rijden, dus uitrusten voor dat weekend was wel nodig. Toch tussendoor nog aan mijn ster en vlinder geklost, want je wilt toch lege kussens hebben als je weer naar iets nieuws gaat. Gezellig is het toch als je met zijn allen zo hier en daar uit Brabant komend aan het klossen bent. Ook al ken je elkaar niet van naam, wel van gezicht. En dat merk je dan weer op een andere kantklosfestiviteit.

Over Brokeloh dus een volgende keer!

 

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 20140429-30 Workshops in Cuijk

  1. betsie de laat zegt:

    Je hebt het weer heel prachtig verwoord hoor Laurin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s