Klossen uit alle landen in het Katwijks museum

Mooie visserstruien

Mooie visserstruien

Toen Maria Toet mij vroeg om een lezing over klossen te maken in combinatie met de papieren klosjes van Ephrem, dacht ik niet dat ik hiermee het land rond zou gaan. Maar voor begin november werden Ephrem en ik uitgenodigd om in Katwijk te komen en eind januari gaan we naar Doetinchem.
Ik vertrok die dinsdag om half 8 van huis, haalde Ephrem op en om files bij Breda te vermijden reden we binnendoor. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want de weg was opgebroken en er was een omleiding. Als de dag dan met pech begint, belooft dat wat voor de rest van die dag! Want natuurlijk, hoe hadden we anders kunnen verwachten in de

kant in het museum

kant in het museum

randstad, waren er files. Niet alleen bij Rotterdam, maar ook bij Den Haag. Die rondwegen daar zijn toch ingewikkeld, gelukkig dat ik een TomTom heb, die al lang geen TomTom meer is. Zij gaf aan, dat via een andere route we 5 minuten korter over de weg zouden doen, maar nog altijd maar krap op tijd. Overigens nooit geweten, dat er een Katwijk aan de Rijn is. Een mens is nooit te oud om wat te leren!

Een mooie ruimte

Een mooie ruimte

Ephrem belde Nora  van kantkring ” De Zelfkant” nog maar even om aan te geven, dat we het niet zouden halen. Nou misschien hadden we een minuutje over tien er kunnen zijn, maar in Katwijk aan Zee is in het centrum veel eenrichtingsverkeer en wij kwamen precies aan de verkeerde kant uit. Dus dat werd zoeken hoe aan de andere kant te komen en daar dan misschien ook nog een plaatsje niet betaald parkeren vinden. Aan de goede kant kwamen we, maar wel betalen. Dat hebben we maar gedaan, want de plek was wel lekker dichtbij het museum.
De koffie werd meteen ingeschonken, lekker! Snel onze spullen klaarzetten en na het officiële welkomstwoordje kon ik starten met de lezing. Deze keer had ik besloten de

Klosjes uit verzameling kantkring De Zelfkant

Klosjes uit verzameling kantkring De Zelfkant

filmpjes er uit te laten, want bij het voorbereiden moest de beamer iedere keer erg naar het begin zoeken. Ook gaat na afloop de PPP niet automatisch door naar de volgende dia. Na de vorige keer was ik weer een aantal andere leuke klossen tegen gekomen. Dat vind ik wel grappig: zo’n presentatie is nooit echt af. En je kunt natuurlijk ook nooit volledig zijn in een lezing van een uur.
Tijdens mijn verhaal kwamen ook nog reacties vanuit het publiek, zodat ik een volgende keer weer wat kan toevoegen. Ondanks de pech van de files en daardoor het late begin verliep mijn praatje ontspannen, daar was ik wel blij mee.

papieren klosjes maken

papieren klosjes maken

De opmerking werd gemaakt n.a.v de kussens met klosjes die te zien waren, dat een lezing over kantkloskussens ook leuk zou zijn. Ideetje voor een volgende keer?
Nadat het instructiefilmpje van Ephrem getoond was, konden de dames beginnen in deze mooie ruimte van het museum. Kantkring De Zelfkant heeft een eigen verzameling klossen en die kwam ook nog te voorschijn, heel leuk!
Bij onze lunch kregen we heerlijke verse groentensoep geserveerd. De niet getoonde filmpjes van de PPP liet ik nu zien. Daarna kon iedereen verder. Er was maar weinig hulp nodig, want het instructiefilmpje is erg duidelijk. Maar toch liepen Ephrem en ik geregeld langs de tafel om te controleren en nog aanwijzingen te geven. Er werd gerold en geplakt. Toen de dames merkten, dat je met de kleuren kon spelen, werd geprobeerd daar op te

een voorbeeld

een voorbeeld

letten. En dat valt nog niet mee! Maar bedenk: oefening baart kunst! Een aantal was heel snel en kreeg de klosjes af en maakte er nog extra uit de voorraad repen papier, die Ephrem had meegebracht. Niet iedereen was zo snel, want zo gemakkelijk is het nu ook weer niet om de reepjes goed en mooi op de juiste plek te krijgen.
Geleidelijk aan was het tijd om af te sluiten. Wij kregen als extra bedankje niet het geijkte bloemetje, maar een pakje Katwijkse knip, een soort Jan Hagel, al mag ik dat misschien niet zo vergelijken, maar zeker zo lekker bleek later.
Nora vroeg of wij nog interesse hadden om in hun textiele depot te gaan kijken. Dat 20131104 lezing Katwijk003hadden we! En het bleek de moeite waard. Wat een verzameling hoedjes, kinderjurkjes, jakjes, heren en dameskleding die in vorige eeuwen door de Katwijkers gedragen werden. Een genot om dit te mogen zien. Het depot groeit zowat uit zijn voegen, want er wordt steeds nog kleding die de moeite waard is aangeboden. De foto’s bij dit artikel heb ik in het museum gemaakt. De tentoonstellingen wisselen steeds, dus de

lieve schoentjes

lieve schoentjes

visserstruien die u hier bijvoorbeeld ziet, worden weer vervangen door andere kleding uit het depot. Het is beslist de moeite waard om in het Katwijks museum een keer een kijkje te gaan nemen. Mocht u dus in Katwijk komen en het strandweer is niet geweldig, dan weet u nu waar u heen kunt gaan!

Wij hebben thuis ook een bijna dezelfde koperen ketel (nostalgie)

Wij hebben thuis ook een bijna dezelfde koperen ketel (nostalgie)

Na ook nog even in het museum rond geneusd te hebben pakten we onze spullen om weer terug naar het Zuiden te rijden. Buiten bleek de regen bij bakken neer te komen, dus we waren heel gelukkig dat onze auto dichtbij stond.

Afscheid van zo'n mooie kanten (poffer?)

Afscheid van zo’n mooie kanten (poffer?)

Ook terug weer de nodige files, zodat ik na bij Ephrem nog even een kopje koffie had gedronken, om 19.00 uur thuis was. Het was een lange, vermoeiende dag geweest, maar wel een leuke geslaagde. En daar gaat het toch om!

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s