Weer een workshop met Anna Halickova in Maassluis

Vorig jaar wisten we het al: wij zouden weer met zijn vieren naar Maassluis gaan en in een stacaravan in ’s Gravenzande overnachten. Ephrem regelde onze overnachting. Eigenlijk trakteerde zij hier op, want we hoefden haar alleen maar gedurende deze 3 klosdagen vrij te houden. Dit omdat zijzelf al 25 jaar les geeft! We horen dan wel niet bij haar lesklosgroepjes, maar we horen wel bij elkaar als kantklossters. Zondagavond reden we met Betsie als chauffeuse naar ’s Gravenzande. Dit keer lagen de lakens er wel, alleen 1 onderlaken ontbrak, omdat ze daar dachten dat wij wel het 2-persoonsbed zouden gebruiken. Maar 1 onderlaken was snel bij gehaald door Rianne. Deze zondagavond hielden we het verder rustig: beetje op de laptops googlen naar kant, een spelletje spelen en Rianne had een metalen engeltje dat zij vulde met metalen naaldkant. Ja ik weet niet hoe ik dit anders uit moet leggen.

Jo, Rien en Anna waren er al. Anna druk bezig met al haar spulletjes uit te stallen. Wij konden nog een vers bakje koffie van Corrie krijgen voordat we onze spullen gingen uitpakken. Anna had deze keer patronen van hangers, broches, oorbellen, halssieraden waar we uit konden kiezen. Nu zochten we alle vier een ander patroon uit in tegenstelling tot vorig jaar. In

Dit kozen veel klossters

bijna alle hangers werd een speciale sierdraad gebruikt, die je tot leuke cirkeltjes kon draaien. Jullie zullen denken: hoe moeten we ons dat voorstellen? Nu dat laten de foto’s wel zien. Ik had het mezelf al weer moeilijk gemaakt: dunner garen gebruikt en heel veel aanhaken. Bovendien bestond mijn patroon uit twee onderdelen tegenover de andere

Let op de cirkeltjes

sieraden die uit een onderdeel bestonden. Het vele aanhaken bezorgt mij altijd rugpijn, dus niet bevorderlijk voor snel klossen. Want hoe gaat dat: je gaat een patroontje klossen en wil dat in die dagen afklossen en dan liefst nog eentje meer! Dat is dus verschillende mensen ook gelukt. Mij niet, maar ik troost me met het feit, dat ik toch 2 onderdelen te klossen had.

Het was weer zeer opvallend, hoe Anna ons weer steeds verrast

Let op de speciale
kleurverwerking

met nieuwe truuks om je kantwerk mooi op te zetten en / of af te kanten. Op zich lijken haar patronen (of die van andere Tsjechische ontwerpers, want niet alles was door haar ontworpen) heel simpel. Maar door haar wijze van klossen bereikt zij een hele mooie afwerking. Dit houdt ook in dat alben je een ervaren kantklosster je vaak toch nog net even bij iets haar hulp nodig hebt. En geduldig laat zij ons dan zien hoe een en ander wordt geklost.

We waren met dezelfde groep als vorig jaar. Dat geeft wel aan dat iedereen enthousiast is, zelfs degenen die eigenlijk niet echt meer zo geïnteresseerd zijn in klossen zoals

de eersteling van Puck
Ik vond het zo’n liefje

bijvoorbeeld Puck. Zij verdiept zich nu meer in het drie dimensionaal borduren, heel erg mooi! Op een tentoonstelling tijdens het OIDF-congres had ik deze vorm van borduren én versieren al bewonderd.

Tussen de middag weer gezellig samen eten in de kantine. Bij de koffie en de thee ’s middags een lekker koekje, cake of een bonbon (heel lekker, heel slecht voor mijn lijn). De laatste middag had ik Huizer Speculaaskoeken voor bij de thee /koffie bij mij, die ik gekregen had van mijn oude lagere schoolvriendin. Die waren ook erg lekker!

De eerste avond namen wij behalve Rianne, die altijd haar naaldkant ook bij zich heeft, onze kussens nog mee naar de camping. Ephrem en Betsie omdat zij een mooi halssieraad de andere dag wilden opzetten. Anna zou hiervoor op een speciale manier het garen opwinden: zij werkt met bundels, waarin de kleuren gevarieerd worden. Je krijgt hierdoor een heel mooi kleureffect. Ik heb er wel het garen voor gekocht in een iets andere kleurenvariaties dan Ephrem en Betsie, maar ik wist wel dat ik er in deze dagen niet toe zou komen. Maar dat komt nog wel! Ik heb goed opgelet en ook foto’s gemaakt.

mijn werkstuk
uit 2 delen

Drie dagen klossen. Misschien zijn er mensen die zeggen: is dat niet lang achter elkaar. Maar wij hebben daar geen moeite mee. Net zo min als we moeite hebben om met elkaar de dagen door te brengen. De eerste dag hebben we eten gehaald in het winkel centrum om thuis op te warmen. Dat bleek een goed idee, want die dag was het al behoorlijk

mooie avondlucht
boven golvende zee

gaan stormen en ’s avonds werd het windkracht 9. Rianne liep naar zee en vanwege de mooie luchten ben ik dat uiteindelijk ook gaan doen. Bovendien was ik toch ook wel nieuwsgierig hoe hoog de zee zou zijn. Dat vond ik wat tegenvallen, maar toch was het een mooi gezicht die zee, terwijl het zand over het strand stoof. Dat zand zandstraalde mijn blote kuiten, zo hard kwam het aan. Dat

Rianne bezig

was de andere ochtend, toen ik met Ephrem naar het strand ging heel wat minder. Niet gaan zwemmen deze keer, want daar was het weer toch te matig voor. De 2e avond zijn wij in Naaldwijk gaan eten en ook nog in dat leuke straatje achter de kerk gaan kijken, waar Ephrem geboren is. Echt een straatje voor de toerist in het buitenland!

Rien houdt altijd bij wat wij kopen aan garens, boeken en andere zaken. Ephrem kocht een boek.  Omdat zij ons onderdak zo mooi geregeld had, besloten wij dat van haar lijstje af te halen met medewerking van Rien. Dus bij het afrekenen kwam ze naar mij toe en zei: Rien zei dat ik het boek aan jou moet geven. Wat is dat nou? Mooie stunt! Nou, ze mocht het lekker zelf houden namens ons drieën.

hulp van Anna

Ineens was het ook al weer tijd om Anna te bedanken, wat Jo voortreffelijk deed. Ook Corrie die steeds meehielp voor de koffie, thee en het tafeldekken was een presentje, want zonder haar hulp zouden Jo en Rien het niet zo goed kunnen regelen. Ik had

KLAAR!!

daarna nog net tijd om mijn kloswerk te stijven, mooie cirkeltjes te maken en dacht ik toen aan elkaar te naaien. Maar nee, ook daar had Anna een truukje voor: de cirkels werden hier en daar om elkaar heen bevestigd en toen zat het hele zaakje vast! Ze had nog een mooi zacht stalen snoertje om het kloswerk aan te bevestigen: mijn hanger was klaar!

’s Avonds oogstte ik bewondering bij thuiskomst bij mijn man. Omdat hij mij 3 dagen had moeten missen gingen we een hapje buiten de deur eten. Mijn man was zo trots op mijn werk, dat hij de serveerster, die ons bediende er op attent maakte. Zij had het al opgemerkt en zich afgevraagd, wat ik voor bijzondere halsketting omhad. Van klossen had ze nog nooit gehoord, dus dat meteen maar uitgelegd. Zo is een ander ook weer wijzer geworden!

Rien en Jo, ik hoop dat jullie nog lang jullie activiteiten kunnen voort zetten voor de K.K.A. want het was weer een geweldige workshop, waar ik althans, maar ik denk anderen met mij, veel van opgestoken heb. Bedankt! En Anna en Gerda natuurlijk ook bedankt. Tot volgend jaar?

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weer een workshop met Anna Halickova in Maassluis

  1. betsie de laat zegt:

    wat een leuk stukje en ik meen het echt want het was echt heel gezellig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s