20111124 fietsverlichtingscontrole

Al een aantal jaren doe ik in het najaar mee aan de fietsverlichtingscontrole in Breda, georganiseerd door de bond van VVN, politie in samenwerking met de Fietsersbond afdeling Breda, waar ik actief lid van ben. Deze fietsverlichtingscontrole vond voornamelijk plaats op de basisscholen en de laagste klassen van de Middelbare school.en in de fietsenstallingen. Dit jaar echter vonden deze controles voor het eerst plaats op de Hogescholen in Breda, t.w. het NHTV en Avans.

Attentie: hier kan je fiets ter plekke gemaakt worden!

Onderweg naar deze plaatsen heb ik dan de neiging om naar fietsers zonder licht te roepen: “Hé, weet je dat je dit € 40,00 kost? Rijden zonder licht?” Later kwam ik er nog achter dat er ook nog maar liefst € 6,00 administratiekosten bij komen, waarvan akte! Op de basisscholen kwamen de klassen een voor een bij ons langs met hun fiets om de verlichting te laten controleren. Op de Hogescholen was dit heel anders. Wij moesten de leerlingen én de docenten aanhouden wanneer zij aan kwamen fietsen. Je voelt je heel wat hoor, als je dit mag doen. Erg grappig! zou de politie zich ook zo voelen, als zij ons aanhouden officieel? Deze controle was preventief, dat wil zeggen, dat de mensen zonder deugdelijk licht nog geen boete kregen. Verschillende mensen probeerden ons te omzeilen. Bij Avans lukte dat niet, omdat er wel is waar 2 ingangen waren, maar wij hadden ons opgedeeld in 2 groepen. Iedereen liep dus in de fuik. De smoezen waren talloos: “Normaal heb ik wel licht, maar net vanochtend is het kapot – o, mijn batterij is leeg – je hoeft toch geen licht te hebben, want het is overdag”. Ook reacties van: “Ik heb de fiets geleend (of je dan geen goed licht zou hoeven hebben) – Ja, ik weet het al: mijn licht doet het niet, de koplamp is er af”. Een hele mooie: “Ja, ik heb wel licht, maar als ik de dynamo aan heb staan, doet de koplamp het niet”. Onze mobiele fietsenmaker schiet toe en drukt op een knopje boven op de koplamp: het licht gaat aan! De dynamo is overbodig blijkt. Weer iemand gelukkig. Meerdere overigens, die goed geholpen werden door de fietsenmaker, die ook aan huis komt!

“Mijn mobiele telefoon werkt ook als zaklantaarn, mag ik die ook als voorlicht?”Ja, dat mag, als hij buiten op je jas hangt en niet in je hand zit! De politie is vandaag de dag zeer soepel in het controleren: Als je losse lampjes hebt die het doen (ook overdag bij je hebben, het weer kan altijd veranderen!), is het o.k. Dat was vroeger wel anders en zo staat het nog steeds in de wet: een fiets is verplicht deugdelijke fietsverlichting te voeren!

controle!

Treurig dat op beide scholen het percentage van niet werkende fietsverlichting zo hoog was: bijna 40% had geen of een kapotte fietsverlichting. Jammer, jammer: licht kost maar zo weinig en een boete zo veel. Bovendien gaat veiligheid toch boven alles!

Deze fietsverlichtingscontrole werd gehouden in het kader: “Val op”. Komende donderdag- en vrijdagavond wordt er bij de fietsenstallingen gecontroleerd. Hiervan verwachten wij, dat de verlichting aanmerkelijk beter zal scoren. Laten we het hopen!

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Fietsen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s