20111117 -20 Klossen in de Winter Efteling

Al enige jaren klost Ephrem tijdens de Winter Efteling in het Bayerische Dorp daar. Het

Hier is het al avond

leek me zo leuk om ook eens een keer van de partij te kunnen zijn. Echter meestal had ik op die dagen dan net wat anders zoals klossen in het winterse Oostenrijk. Maar nu eindelijk geluk: de eerste klosdagen in de Efteling zijn in november. De workshop van De Waaier valt wel net op een van die dagen, maar het is te mooi om niet van de gelegenheid gebruik te maken. En ik mag mee! Mijn schoondochter hoort er van en geeft meteen aan, dat zij dan komen kijken met mijn kleinzoon Pepijn, 4 jaar en kleindochter Frederieke, 2 jaar.

Die 1e dag richten wij onze blokhut in. Ephrem heeft het nodige bij zich en later blijkt niet voor niets. De kerstballen en de kettingen trekken veel aandacht! Maar er mag niet verkocht worden, dus dat is een teleurstelling. Want de prijs van een kerstbal is volgens mijn zoon later een weggevertje. Maar ja, het is niet anders.

Let vooral op de kerstballen!

Zelf heb ik mijn sjaals bij mij en de Tsjechische kersstal.

kantkloswerk Laurin

Een leuk gezicht met die van Ephrem ernaast. De tafels nodigen uit om te kijken en dat doen de bezoekers volop.  Het is die dag behoorlijk druk in de Efteling en ook lekker weer. We kunnen zelfs buiten zitten een tijdje. Dat voelt aan als tijdens de wintersport: frisse kou en een zonnetje, waardoor je toch van de buitenlucht kunt genieten! Sommige bezoekers steken voorzichtig hun hoofd om de ingang, waarop wij

ik aan het klossen

ze meteen uitnodigen om helemaal maar binnen te komen. Lekker warm is dan de 1e reactie en de 2e: wat een prachtige dingen maken jullie en wat een geduld moet je hebben. Ik zou geen wijs kunnen uit al die klosjes! We leggen dan steeds geduldig uit, dat er toch echt maar met 4 klossen geklost wordt. Ik tref nog een meisje die op Kleijn Hasselt in Tilburg geklost heeft tijdens het schoolproject kantklossen, dat we daar elk jaar doen. Ze zegt zelf heel trots: ik heb ook geklost.

Pepijn staat ineens heel stil ’s middags voor mijn kussen te kijken, maar het nabije vuur

bij het kampvuur

trekt nog meer zijn aandacht. Simone, Freek en Frederieke blijven wat langer bij ons en poseren voor de blokhut. Ook gaan Pepijn en Freek nog even in de bobslee, terwijl Simone en Frederieke bij ons wachten. Zo komen meer wachtenden bij ons langs. Gezellig: kinderen in de bobslee, moeder (en vader)bij ons. Veel opa’s en oma’s zijn met de kleinkinderen op stap en komen ook even binnen. Toch even snuffelen aan dit oude ambacht van klossen! We hebben echt wel succes en met de praatjes gaat de dag snel voorbij. Mijn kerstbal net de avond daarvoor opgezet is dus echt niet klaar, maar er komen nog 2 dagen voor mij. Aan het eind van de middag rijd ik met de kinderen naar huis, lekker gemakkelijk ook voor

lekker in het zonnetje

Ephrem, die dan niet om hoeft te rijden. Zaterdags kom ik met eigen auto omdat ik ’s avonds mijn kinderen en kleinkinderen op het eten krijg. De Efteling sluit dan pas om 20.00 uur, dus ik zou wel erg laat thuis zijn dan. Die dag is het minder druk tot onze verbazing, maar de belangstelling is er toch. We krijgen wel meer gelegenheid door de rust om te klossen, zodat aan het eind van de dag mijn kerstbal klaar is. Dit betekent voor maandag een nieuw werk opzetten. Ik besluit dit voor de kerstkaart voor mijn medelid van de Kantkriebel te doen. Maar hopen dat ze dan niet net langs komt in de Efteling! Maar dat gebeurt niet. Zondags neemt Betsie de honneurs waar naast Ephrem en dinsdag Sijke, maar maandag weer lekker klosdag in de Efteling. Het is ontzettend mistig, maar Ephrem kon goed doorrijden. Iedereen neemt behoorlijk afstand, dus er gebeuren ondanks de mist geen gekke dingen. De mist is er wel oorzaak van, dat er minder bezoekers zijn. Tussen de middag zit ik bij de houtbewerking, terwijl die mensen samen dan gaan eten in het personeelsrestaurant van de Efteling. Daarna zijn wij aan de beurt. Aan het eind van de middag komen nog abonnementhouders langs: even nog genieten van de Efteling en ook van het Bayerische dorp en dus van ons! Mijn kerstkant voor de kaart komt op de afwerking na klaar, weer een meevaller. Rond kwart voor 6 ruim ik mijn boeltje in om plaats te maken voor de spullen van Sijke de andere dag.

Ik had wel alle dagen daar willen kantklossen zo gezellig met al die lichtjes in de Efteling en de winterse bomen en het houtvuur voor de deur. Fijn, dat ik meemocht Ephrem, ik hoop op een volgende keer!

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 20111117 -20 Klossen in de Winter Efteling

 1. betsie zegt:

  Hoi Laurin,

  Ik ben het helemaal met je eens dat het heel erg leuk is om te doen en ik heb de zondag dat ik dus mocht invallen ook heel erg genotenen het is zeker voor herhaling vatbaar.

  groetjes Betsie

 2. Gerda van den Brink zegt:

  Laurin, wat een mooie site heb je nu.Ik had al eerder gezocht naar jouw weblog maar kon niets meer vinden. Het is genieten ook van Ephrem haar site.

  De Efteling ziet er geweldig uit.

  Gerda van den Brink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s