20111103 Regiodag Kantklossen in Brabant

Ieder jaar komen de Brabantse kantkringen in november bij elkaar. Zo’n jaar vliegt voorbij, dus het was al weer zo ver. De workshop werd verzorgd door Carmen de Meza.

Dentelle de Mirecourt

Tevoren wisten we al, dat we “dentelle de Mirecourt” zouden gaan klossen, wat dat dan ook voor kant zou zijn. Dat maakt het ook spannend: een nieuwe onbekende kant leren. Van onze kantkring hielpen mee Betsie de Laat en Mieke Vos. Zij hadden de patronen voor ons al uitgeklost.

Riet Delescen opende de dag. Zij stond even stil bij het overlijden van  mevrouw L. Schep, lid van het Molenwiekje en bij vele kantklossters bekend. Een aantal leden hadden kant van de workshop van de vorige keer meegebracht of

knap hé, Rosalinenkant en dan een eigen ontwerp! (niet van mij dus)

nog een andere mooie kant. Riet vertelde daar het een en ander over. Daarna was het

2 voorbeelden van reliëfkant: strookje en de "bloem"

woord aan Carmen, die ons uitlegde dat de vrouwen in Mirecourt al in de 16e eeuw klosten en als “sierdraad” en versteviging hennepdraad gebruikten in hun kanten. Er was ook geen beter materiaal voor handen. Er  zouden 25.000 kantwerksters daar in die tijd zijn. Riet dacht echter dat dit een drukfout in de folder was. Maar dit hoeft m.i. niet zo te zijn, want er staat dat de kanthandelaren in die tijd van 25.000 kantwerksters kant afnamen. Het is niet gezegd, dat deze kantwerksters alleen uit Mirecourt kwamen.

een prac htige zwarte Mirecourt

Mogelijk kwamen ze ook uit de omgeving.

In de loop van de jaren werd een betere draad gebruikt dan de groffe hennep. Carmen had een paar mooie stukken kant meegenomen, zodat we een indruk konden krijgen van de kant. Er waren voor ons 2 motieven om uit te klossen: een hartje en een bloem. Wij klosten met DMC 80 of DMC borduurgaren gecombineerd met DMC Desire. Deze laatste draad heeft een dunne ijzerdraad als kern, zodat het gekloste motief mooi in model blijft. Toch zie ik mezelf een dergelijke stijve kant met zo’n sierdraad er in niet dragen. Lijkt me niet erg comfortabel. Misschien dat

bloemen

hennep dan nog zo gek niet was. Maar voor ons doel werkte het genoemde garen prima. Op de foto’s van de Mirecourt kant is duidelijk het reliëf door de dikke draad te zien.

Omdat ik nog de nodige kanten op de diverse kussens heb staan, besloot ik voor het hartje te kiezen. Lekker

een leuk Frans kantkloskussentje

overzichtelijk en misschien wel in 1 dag af te krijgen. Dat klopte, al had ik de kringavond van de Kantkriebel (dezelfde dag) er nog wel bij nodig. De kant heeft een link naar Brugs bloemwerk, maar waar je bij Brugs bloemwerk in de krul met een hulpdraadje werkt, bleek bij de Mirecourtkant een slimmere truuk toegepast: aan 1 kant liet je paren liggen tot je de hele krul geklost had. Daar waar dan normaal aangehaakt wordt, kwamen de weggelegde paren erbij. Op die manier lag de krul mooi vast en geen moeilijk aanhaken is nodig! Weer wat geleerd. Ja, daar volg je toch de workshops voor: om weer iets nieuws te leren. De sierdraad werd als linnenslag

ijverige dames!

meegeklost. Daar hoefde je dus ook niet veel bij na te denken. Een aantal van ons gingen met de bloem aan de slag. Natuurlijk konden we bij verschillende mensen om hulp vragen als we dat nodig hadden, want behalve Betsie en Mieke waren van de andere kringen ook nog helpsters en uiteraard hielp Carmen zelf ook.

In de lunchpauze werden we voorzien van belegde broodjes en een krentenbol met

kloswerk uit een andere workshop??

uiteraard wat te drinken erbij. De melk vond ik niet lekker, maar ik had geluk: Maria had nog munten van haar quilten, dat ze daar ook deed. Zij haalde voor mij nog wat jus d’ orange die beter te drinken was. Maria en ik kennen elkaar van 1989 toen we allebei voor het eerst bij het festival in Tonder waren. Daar hebben we hele goede herinneringen aan, die natuurlijk weer even op gehaald werden.

Na de pauze werd er weer vlot verder geklost. Maar hoe ik ook mijn best deed: mijn kantje

zo kun je ook een lippenstick bewaren!

kreeg ik die middag niet klaar en zo groot was dat hartje nu ook weer niet. Maar ja het is klossen, kletsen, kantjes kijken en foto’s nemen. Jammer is, dat er toch altijd weer een aantal mensen vroeg terug naar huis moeten. Dan lijkt zo’n dag al om half 3 afgelopen, terwijl hij tot half 4 duurt. Riet bedankte Carmen voor haar inzet met een bos bloemen en wenste alle aanwezigen een goede thuisreis. Ik was met Ephrem en Gisa. We hadden weer een gezellige dag. Omdat we met de auto waren, was ik niet zo verschrikkelijk laat thuis. Kon dus even bijkomen voor ik me weer moest haasten om naar de Kantkriebelavond te gaan. Daar heb ik mijn hartje net op het nippertje af gekregen. De vulling was weliswaar niet moeilijk, maar er moesten wel veel paren in voor zo’n klein stukje! Tegen 22.00 uur was iedereen al weg. Maar Thea en Mieke waren er nog en degene die voor de koffie en zo gezorgd had. Thea hielp mee om de

Resultaat van mijn kloswerk

spelden er uit te halen, zodat we konden zien of het hartje aan de voorkant ook een beetje mooi er uit zag. Ik was niet helemaal tevreden, maar het was af! Goed voor de verkoop bij het demonstreren straks in de Efteling of op 17 december bij de A. Pieckdag op het Begijnhof in Breda, waar ik ook zal klossen samen met Ephrem.

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s