20111029 Abenberg en Zweden

Misschien dat jullie denken: Abenberg, wat heeft dat nu te maken met Zweden? Abenberg ligt toch in Duitsland. Dat klopt. Maar ik was weer eens in de gelukkige omstandigheid,

Zien ze er niet lief uit?

dat ik komende vanaf Oostenrijk via Abenberg naar Nederland kon rijden. En in Abenberg was een tentoonstelling over Zweedse kant! Vandaar de titel.

Ik werd vooral aangetrokken door Ingrid Eggiman-Jonsson en Marita Carlborg, omdat deze met moderne kant zouden exposeren. Ook las ik over Birgit Hulterström, van wie ik achteraf bemerkte ik een boek had, dat zij samen met Ulla Fagerling geschreven had. Het

Vadstena, weer eens wat anders dan Torchon

museum van Abenberg kende ik al. Omdat we ook liefst die dag Nederland nog wilden halen, hoefde ik de goudkanten niet opnieuw te zien. Maar eerlijk gezegd: het kan best zijn, dat ze daar af en toe ook die kanten wisselen, want hun voorraad is groot!

Nu dus op naar de Zweedse kanten! De trap op stootte ik tegen de alleraardigste hartjes, die meen ik het project van dit jaar waren. Niet zo veel hartjes als toen met de rode lange strook, waar ik aan mee had gedaan, maar toch leuk om te zien. Geen Zweedse hartjes voor zover mij bekend! In de vitrines lagen oude Zweedse

een vergroting voor de techniek te leren?

kanten van vroeger, o.a. van Elsie Patterson. In Zweden had ik eens een patroon van haar gekocht met de bedoeling die te klossen, dus ook de uitgewerkte kant gefotografeerd toen. Maar helaas niet goed genoeg om de techniek zelf uit te werken. Nu maar weer foto’s genomen al zijn deze kanten weer wat anders dan die waarvan ik het patroon kocht. Het verrassende in het Abenbergs museum zijn de laden onder de vitrines: kijk daar vooral in als je in Abenberg komt. Onder alle vitrines zijn een vijftal laden waarin zich altijd nog een verrassend aantal kanten bevinden. Om niet te hoeven uitbreiden over de kunstenaars, kunt u op bijgaande foto’s lezen van welke kantkloskunstenaars het werk daar in Abenberg tentoongesteld is. Er is natuurlijk meer te zien aan kanten dan ik hier op de site laat zien. De bedoeling is uiteindelijk, dat u zelf gaat kijken als u in de buurt van Abenberg komt (ligt niet ver van Nürnberg). De tentoonstelling is nog tot en met december. Dus op de wintersport met Kerst? Gauw dan even over Abenberg rijden, het is de moeite waard, zeker als u er nog nooit geweest bent. Er is ook een goedkoop hotelletje en je kunt in een restaurantje midden in het dorp heel goedkoop streekgerechten eten.

Wel weer iets heel anders dan Torchon

Maar goed, wat de kanten aangaat: de kantgeschiedenis van Zweden vindt u hier liggen in de vitrines. Dit is dus de ons bekende Torchon, maar ook een kant gelijkend op de floral bedfordshire, gemaakt door Elsie Petterson. De sieraden van Marita Carlborg-Olsson trekken ook het oog. Ingrid Eggiman

Kleurrijk

vraagt om een mooie lange hals

maakt zeer kleurrijke kanten. Dit stukje schrijven kom ik tot de ontdekking dat Ulla Fagerling in 1920 geboren is. Geweldig toch als je op die leeftijd je kanten nog tentoon gesteld kan zien. Er valt in deze tentoonstelling weer volop te genieten: oude kanten en moderne kanten. Het doet me deugd te zien dat kant nog steeds van deze tijd is.

als bomen in een bos

En als je dan in het trapgat een monumentaalwerkstuk als bijgaand ziet hangen, dan weet je: je kunt met kant alle kanten op!

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen, tentoonstellingen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 20111029 Abenberg en Zweden

  1. betsie zegt:

    hoi Laurin,

    Het lijkt me een hele mooie tentoonstelling maar ik kom helaas daar dit jaar niet meer in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s