201109 Workshop met Anna Halickova

Vorig jaar was ik met Ephrem naar Maassluis gegaan voor een workshop gegeven door Anna Halickova. Ook dit jaar was ze weer present, daar hadden Jo en Rien wel voor gezorgd! Vorig jaar sliepen wij bij een zus van Ephrem, maar sinds een klein jaartje was ik in het bezit van een kleine buscamper. Ephrem stelde voor om daar mee te gaan. Niet zo’n gek idee, dcht ik, maar dan wil ik ook heel dicht bij het kantklosgebeuren staan. Nu dat viel tegen om een goede plaats te vinden. En Voorbeelden waar we uit konden kiezenspeciale camperplaatsen zijn lang niet altijd voorzien van een sanitairgebouw, iets wat je met zo’n fordbusje toch wel nodig hebt. Ik kwam uiteindelijk uit bij een camping in ’s Gravensande, maar die verhuurde ook huisjes tegen een speciale laagseizoenprijs. Ephrem daarover gemaild en die belde meteen de camping. Huisje gehuurd voor 4 personen en dat bleek later goed uit te komen: Rianne en Betsie kwamen ook naar de workshop en wilden wel mee in het huisje. Zondag ’s avonds al er heen gegaan: Betsie was zo lief om iedereen op te halen met alle spullen. Rond half 10 kwamen daar aan: pikkiedonker en de slagboom dicht (maar dat wisten we). Een aardige Pool was zo vriendelijk om de slagboom met zijn kaartje voor ons open te doen. En toen:  waar was ons huisje, er stonden geen nummers? Althans niet te zien. Maar m.b.v. de plattegrond toch gevonden: de vuile lakens lagen buiten evenals een stel volle asbakken en de deur was niet op slot. Maar het was wel ons huisje. Gelukkig kwam de beheerder snel schone lakens brengen. Ons bed in orde gemaakt, nogHet door ons gekozen patroon wat gedronken en toen naar bed, want we moesten toch weer bijtijds op.

De andere ochtend ons nog even gemeld bij de receptie en daarna op naar Maassluis. Ephrem wist de weg, dus er was geen TomTom nodig. We waren mooi op tijd, al mochten we de zaal nog niet in: Anna was met de inrichting bezig. Zoalsbezig met een peer gewoonlijk had ze weer van alles bij zich: patronen (uiteraard), kanten, garens, kantblaadjes, boeken én pitriet. Waar zou dat laatste nu toe dienen? Daar kwamen we de gekloste patronen bekijkend al snel achter: het pitriet werd als omlijsting gebruikt bij een kerststal. Wij vieren waren eensgezind: we kozen de kerststal om te klossen, wel ieder in andere kleuren. Ik had helemaal geen wit bij me, wel een bijzonder soort garen, dat ik afgelopen jaar bij Bart en Francis had gekocht. Het was een blauwe draad met heel dun krullende koperdraad er om heen. Daar wilde ik graag mee klossen, maar nu nog een ander kleurtje erbij. Ephrem bood de oplossing en later had Rianne voor het klossen van Jozef voor mij nog een mooie kleur blauw, die ik als loper kon gebruiken. Voor de omlijsting had ik een gebroken wit garen. Kortom ik kon beginnen.

Er waren weer veel bekenden van vorig jaar, erg gezellig. Kitty had deze keer niet haar hondje bij zich, maar die liet zich de andere dag toch zien en lag heel rustig bij haar. Dat zou ik met Sam niet hoeven proberen. Er werden appels, peren, vlinders en bloemen geklost, waarin ook papierdraad of pitriet verwerkt werd. Iedereen ging weer met veel plezier aan de gang. Anna bewoog zich rustig door het lokaal en gaf aanwijzingen waar nodig. Het was wel grappig: wij dachten dat Maria, Jozef en het kindje Jezus ieder apart geklost werden. Wij waren dus druk aan het kijken waar op te zetten en hoe dan de verbindingen waren. Maar nee, we begonnen eerst met de omlijsting en dan later met de figuren, die uit een stuk geklost bleken te worden. Met de omlijsting kwam ik dezelfde dag nog klaar. Dat ging lekker snel! Maar daarna… o, had ik toch niet beter ander garen kunnen nemen? Maar goed, de dag was nog niet om, eerst maar weer terug naar de een boerentompucecamping.Smullen van een lekker menuutje op de camping

We hadden afgesproken om uit eten te gaan. Ja, het werden echt luxe verwendagen. Op de camping zelf was een restaurant met een leuk menuutje. Voor Betsie was dit te veel, maar de rest liet zich het eten goed smaken. Daarna terug naar het huisje en foto’s op de laptop gezet, gekletst en wat gedronken. Ja en wat nog meer? Geen idee, wij zijn echt druk bezig geweest die avond, zo druk dat ik dus niet meer precies weet met wat. We lagen dus niet vroeg op bed, maar we waren wel vroeg op met name: Ephrem en ondergetekende: deze laatste wilde nl. gaan zwemmen. We zaten toch niet voor niets zo dicht aan het strand! Heerlijk was dat, ik waande me weer helemaal jong en moest denken aan alle keren dat ik met mijn ouders in Zoutelande was. Lekker tegen de golven in staan en opspringen als ze omrolden. De temperatuur van het water was prima. Ephrem ging mee om te kijken of ik zou verdrinken. Bij terugkomst lekker gedoucht en het ontbijt stond klaar. Wat wil een mens nog meer? Echt genieten!

ijverig klossenDe tweede dag was al weer aangebroken en we begonnen met goede moed aan Maria, die een hoofdje van pitriet kreeg. Zoals ik al zei: mijn garen was niet het gemakkelijkste garen om de slag goed aan te trekken. Het bleek behoorlijk sterk, sterker dan het garen dat ik als loopdraad gebruikte, dus dat was weer een meevaller. maar bij elke toer moest ik toch heel goed er op letten, dat alles strak was getrokken. Spelen met de klosjesuitwaaien op het strand zoals ze vroeger in Etten-Leur zeiden was er niet echt bij. Die dag kreeg ik Maria en Jezus niet af. Nou ja, er was nog een dag, al dacht ik wel: had ik toch niet beter voor ander garen gekozen. Maar het toonde wel apart! De dames die voor een peer klossen hadden gekozen, gingen duidelijk sneller en sommigen konden de 3e dag aan een bloem of vlinder beginnen. Daar was ik wel wat jaloers op. Maar ja het was mijn eigen keus en bovendien: het is geen wedstrijdje van wie kan er het snelste klossen. Omdat er zo verschillend geklost werd, ging je uiteraard ook bij anderen kijken. En de boeken en blaadjes lonkten ook, zodat er toch weer een boek gekocht werd. Ik ontdekte ook nog leuke “glazen”engelenkopjes op een piek, waar je dan het kleedje van de engel om heen kon klossen. die kon ik ook niet laten liggen. Zijn leuke cadeautjes voor de Kerst.

Na het klossen de 2e dag zijn we naar Hoek van Holland gereden om daar lekker uit te waaien op het strand. We hebben er ook gegeten. Ik had nog nooit kitesurfers gezien en die waren daar volop bezig. Leuk om te zien!luchtballon

Ik mag niet vergeten te melden, dat de inwendige mens goed verzorgd werd: koffie en thee tussendoor met een koekje en/of een bonbonnetje en de lunch tussen de middag: prima! Tot onze verrassing kregen we een boerentompouce bij de koffie, omdat Anna voor de 15e keer hier was. Dat moest natuurlijk gevierd worden. En dat werd het: met cadeautjes, toespraken, bloemen niet alleen voor Anna, maar ook voor Jo en Rien. Erg gezellig bloemen en een feesthoed!aeen peer door Anna geklostllemaal. Tussendoor bleven we natuurlijk wel goed klossen. Betsie en Ephrem waren van ons vieren het eerste klaar. Maar Anna zei, dat ik het ook echt af zou krijgen, waar ik zelf een hard hoofd in had. Maar het is gelukt! Met hulp van Rianne en Ephrem die de spelden er nog uit haalden, terwijl ik nog snel alle mooie kanten van Anna die zij die middag had neergelegd kon fotograferen en er van kon genieten. En ja En de resultaten hangen hier!toen kon mijn eigen kant nog op het kussen er bij, waar de resultaten van die dagen hingen.

Het waren weer een paar geweldig leuke dagen. Goede lerares, goede verzorging, leuke mensen, leuk gezelschap om de avond mee door te brengen, een prettig huis en een heerlijke zee…! Tot volgend jaar maar weer.

een van Anna's prachtige halssieraden

Over laurinswereld

Getrouwd, kinderen, kleinkinderen en veel hobby's. Dit maakt allemaal deel uit van laurinswereld. Ik schrijf over kantklossen (mijn grootste hobby), fietsen, wandelen, dieren, skiën, vakantie, fotograferen en soms over wat ik meemaak in mijn persoonlijk dagelijks leven. Ik schrijf niet over mijn hobby computeren, want dat blijkt wel uit het feit, dat ik graag via mijn blog op de computer zit.
Dit bericht werd geplaatst in Kantklossen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s